Assenaar hoort celstraf eisen voor omvangrijke fraude op Marktplaats

Voormalig uitvaartleider Willem Brijan krijgt geen eerherstel.

Een 28-jarige man uit Assen moet wat betreft het Openbaar Ministerie (OM) een celstraf van 22 maanden krijgen voor oplichting via Marktplaats. Daarvan zijn tien maanden voorwaardelijk geëist.

Volgens het OM was de fraude goed georganiseerd en was de man degene die binnen de organisatie aan de touwtjes trok. Er werden uiteindelijk zestig aangiftes gedaan vanuit het hele land. Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de Assenaar twintig slachtoffers heeft gemaakt.

Geldezels

In de zaak zijn ook ongeveer dertig ‘geldezels’ actief geweest. Dit zijn mensen die tegen betaling hun bankpas ter beschikking hebben gesteld. Die komen later voor het hekje van de rechtbank te staan, of krijgen via het OM een transactievoorstel op hun bord, zo beloofde de officier.

De Assenaar werd vorig jaar in mei aangehouden. Naast oplichting achtte de aanklager witwassen, verboden wapenbezit en drugsbezit in Groningen, belediging van agenten in Groningen en openlijke geweldpleging in Assen bewezen. Hij werd ooit als militair uitgezonden naar Afghanistan en liep hierdoor een stressstoornis op. Daarnaast kampt de man met persoonlijkheidsstoornissen en had hij een drugs- en drankprobleem. De zaken kunnen hem dan ook in verminderde mate worden aangerekend, vindt de officier.

Geoliede machine

Volgens het OM had ieder in de club een duidelijke taak, van het plaatsen van advertenties tot aan het ronselen van mensen voor hun bankpas. De Assenaar zorgde in de ogen van de officier dat de boel geolied liep. De groep zou zeker een ton hebben losgepeuterd bij de slachtoffers, schat de officier in. Hij vindt in elk geval bewijsbaar dat de Assenaar 1500 euro heeft geïncasseerd en dit geld moet hij terugbetalen aan de gedupeerden die een schadevergoeding hebben ingediend. Naast de celstraf eiste de officier ook een behandeling in een gesloten kliniek.

Advocaat Sytze Hiemstra, die de Assenaar bijstond, vindt dat het OM de rol van deze man ‘schromelijk overdrijft’. De 28-jarige stond allerminst aan het roer van deze organisatie. Hij pinde af en toe geld en plaatste soms een advertentie. Volgens Hiemstra was er binnen de groep geen sprake van een hiërarchie. Hij houdt woensdag zijn pleidooi. Hij zal in elk geval de rechtbank voorstellen de celstraf te beperken en de nadruk vooral te leggen op het behandeltraject.

Wanneer uitspraak wordt gedaan is nog niet bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu