Assenaren krijgen 30 euro te veel betaalde rioolheffing terug

Het gemeentehuis van Assen.

Inwoners van Assen krijgen volgend jaar 30 euro terug van de gemeente. Het gaat om te veel betaalde rioolheffing.

Stadspartij Plop, het CDA en de VVD wezen het college van B en W er tijdens het behandeling van de begroting op, dat in voorgaande jaren de opbrengsten uit de rioolheffing hoger zijn geweest dan de lasten. Dit overschot bedraagt inmiddels 2,3 miljoen euro.

Rioolheffing moet in evenwicht

De inkomsten en uitgaven voor rioolbeheer moeten in evenwicht zijn, maar het college had in de begroting voor 2021 niet aangegeven dat dit bedrag terug zou gaan naar de Assenaren.

Wethouder Bob Bergsma (D66) gaf aan dat het teveel betaalde rioolgeld op een later moment nog hard nodig is, omdat er plannen zijn om de riolering in de Drentse hoofdstad te verduurzamen. Het geld nu teruggeven zou later weer voor een extra heffing zorgen.

Hele of halve potje?

Plop en het CDA wilden toch het gehele potje, in totaal zo’n 68 euro per belastingbetaler, volgend jaar verrekenen met de heffing van dat jaar. Vooral omdat de plannen voor de rioolaanpassingen nog niet concreet zijn.

De verwachting is dat dit in de loop van volgend jaar alsnog gebeurt. De VVD stelde daarom voor de helft van het overschot, ongeveer 34 euro per belastingbetaler, terug te geven. De andere helft blijft in het potje zitten, zodat daar straks de verduurzaming van kan worden betaald.

Mochten de plannen volgend jaar onverhoopt toch niet duidelijk worden, kan de rest van het geld alsnog terug, was de redenering. De meerderheid van de raad ging met dit voorstel mee. Alleen de PvdA stemde tegen.

Nieuws

Meest gelezen

menu