Asser VVD maakt zich zorgen om 'gedupeerde' boeren in Rhee. Zij raakten pachtgrond kwijt door komst Herenboeren

Het Asser gemeentehuis.

De VVD-fractie in Assen maakt zich zorgen over enkele boeren die na jarenlange pacht van gemeentegrond bij Rhee aan de kant zijn gezet. De grond is toegewezen aan Stichting Herenboeren Assen.

Het college van Assen heeft besloten om 20 hectare grond bij het buurtschap Rhee te verpachten aan Herenboeren Assen. De stichting wil hier een kleinschalige, coöperatieve boerderij opzetten om op duurzame manier voedsel te produceren.

Bedrijfsvoering aangetast

Gevolg is wel dat enkele boeren, die deze grond al tientallen jaren pachtten van de gemeente, aan de kant zijn gezet. De Asser VVD-fractie wijst er naar aanleiding van publicaties op deze site op dat de boeren door het niet meer kunnen pachten van deze grond in hun bedrijfsvoering worden aangetast en uit haar zorgen hierover.

De VVD wil van B en W weten wat precies de overwegingen zijn geweest om jarenlange pacht niet te verlengen en deze te gunnen aan een nieuw initiatief. Ook wil de partij weten of zij op de hoogte waren van de gevolgen voor de boeren, of met hen overleg is gepleegd voordat het besluit werd genomen en of overwogen is de geleden schade te compenseren.

Sponsor

Stichting Herenboeren geeft op haar website aan dat de gemeente sponsor van het project is. Ook daar zet de VVD vraagtekens bij, zegt raadslid Bert Homan. „Als dat zo is, moet een eventuele subsidie wel ergens in een programma passen. Er kan een goede reden zijn om Herenboeren te sponsoren, maar horen graag even of het klopt en waarom Assen er in dat geval voor gekozen heeft om dat te doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu