Asser flatbewoners tegen garderobe

De Asser Brinkflat.

Bewoners van de Brinkflat in het centrum van Assen vrezen voor overlast door de komst van de Stadsgarderobe.

Bewoners van de Brinkflat in het centrum van Assen vrezen voor overlast door de komst van de Stadsgarderobe.

Aan de Brinkstraat is sinds twee weken de Stadsgarderobe gevestigd. De ruimte ligt pal onder de woningen van de Brinkflat. Sinds het vertrek van de ijssalon die er was gevestigd, stond het pand leeg. Bewoners van de bovengelegen woningen zijn bang dat door de komst de nachtelijke overlast in het weekend toe gaat nemen.

Centrale ophangplaats
,,De Stadsgarderobe is een plaats waar het uitgaanspubliek makkelijk en snel een jas of tas kwijt kan tijdens het uitgaan”, legt medewerker Tom Suk het concept uit. ,,Voor een klein bedrag hangt je jas tijdens het uitgaan bewaakt. Voor je naar huis gaat kun je hem ophalen, zo weet je zeker dat je hem niet kwijt raakt.”

Een centrale ophangplaats voor jassen en tassen voor het uitgaanspubliek is nieuw in Drenthe. In het uitgaanscentrum van Groningen bevindt zich wel een goedlopende garderobe. Eigenaar van het pand, horecaondernemer Maas, haalde het concept naar Assen.

Door uitgaanspubliek snel van hun jas af te helpen, hoopt de uitbater klanten sneller de kroeg in te krijgen. ,,Maar daarnaast speelt veiligheid ook een rol”, zegt Suk. ,,Mensen staan na sluitingstijd niet meer op straat te wachten tot vrienden hun jas eindelijk hebben. De politie en gemeente hebben daar positief op gereageerd. Minder mensen op straat, dat zorgt ervoor dat het veiliger wordt.”

Overlast
De bovenburen zijn bang dat het stappubliek, dat normaal gesproken verderop in de straat voor de cafés blijft rondhangen, zich verplaatst naar oostkant van de flat.

,,We hebben nu al ieder weekend overlast van stappende jongeren. Ze urineren en kotsen door de tralies van het toegangshek. Met de komst van de garderobe wordt dat veel erger”, voorspelt Dubbeldam. ,,Die zit direct naast de ingang van de flat. Veel oudere bewoners die een keer laat thuiskomen, zien het niet zitten om tussen het uitgaanspubliek door naar binnen te moeten. Mensen blijven voor de garderobe hangen, wat ook nog extra geluidsoverlast oplevert.”

Overtrokken
Medewerkers denken dat de angst overtrokken is. Bij de Stadsgarderobe wijzen ze op het succes rond het Kerst Volleybal Toernooi. Vorige week maandag waren alle plekken uitverkocht en is er niet geklaagd over overlast. ,,Maar daar waren veel buitenlandse sporters bij. Dat is ander publiek dan op een avond in het weekend”, brengt Dubbeldam daar tegenin.

De angst bij de bewoners is geen reden om de toekomstplannen te wijzigen. ,,Op dit moment zijn er zo'n 700 haakjes. Dat willen we uitbreiden naar minimaal 1300”, vertelt Suk. ,,Ook denken we er over om er een sociaal project van te maken. Misschien dat we dan doordeweeks ook open kunnen. Dan kan het winkelend publiek daar hun tas ook tijdelijk achterlaten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu