Asser militairen oefenen in een bruine muur van stof en zand

Het is alsof er een bruine muur van stof en zand op je afkomt. Militairen van de Luchtmobiele Brigade in Assen oefenen de komende weken samen met helikopters van het Defensie Helikopter Commando het landen in ‘brown-out’ landingen. Luitenant Kees (29) van het bataljon uit Assen is een van de deelnemers.

Wat is zo’n ‘ brown -out’ landing eigenlijk?

„Als een helikopter landt op een stoffige ondergrond vliegt al dat stof en zand de lucht in. Je kunt dan een tijdje bijna niets meer zien. Het vergt voor ons en de piloten de nodige kennis en ervaring om daar goed mee om te gaan. In landen waar wij als Luchtmobiele Brigade actief zijn geweest, zoals Afghanistan en Mali, heb je dat soort situaties veel vaker, maar ook in Nederland kan het voorkomen.”

Wat is er anders aan zo’n landing ?

„Het zicht is beperkt en daarom blijven we dicht bij elkaar. We vallen terug op onze basisvaardigheden, iedereen weet wat hij moet doen en we vertrouwen op elkaar. Het gaat allemaal heel erg snel. De piloot wil zo kort mogelijk aan grond staan, we rennen eruit en een minuut later is de helikopter weg. Iedereen draagt een bril, oordoppen en een bescherming voor zijn mond, want zand en lawaai zijn overal. Het is ook zaak om te zorgen dat je hals beschermd is, want het zand vliegt echt overal heen.”

Dicht bij elkaar, kan dat wel in verband met het coronavirus?

„Wij hebben een vitaal beroep, dat betekent dat we ons werken moeten kunnen blijven doen en dus moet er ook geoefend worden. Uiteraard volgen we de richtlijnen van het RIVM en gebruiken we ons gezonde verstand. In de helikopter passen zo’n 40 militairen, maar nu zijn dat groepjes van een man of acht. Dat heeft overigens te maken met de oefening die we nu doen en niet zo zeer met het coronavirus.”

Hoe lang gaan jullie oefenen?

„De oefening duurt tot en met 4 september. Mijn compagnie oefent deze week, daarna komen andere compagnieën van het 13e bataljon uit Assen aan de beurt. De oefengebieden zijn in heel Nederland te vinden, maar de komende dagen landen de helikopters op heide bij Oirschot. Als het kan pak ik ook mijn moment en stap ik aan boord van een helikopter.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu