Asser stadsmarinier Dick Dreves houdt het na ruim een jaar voor gezien

Stadsmarinier Dick Dreves van Assen heeft ruim een jaar na zijn aanstelling een andere functie. Bedoeling is dat hij volgend jaar een opvolger krijgt.

Stadsmarinier Dick Dreves heeft een andere baan gevonden.

Stadsmarinier Dick Dreves heeft een andere baan gevonden. Foto: Archief/Marcel Jurian de Jong

Dreves werd in juni vorig jaar aangesteld als de eerste stadsmarinier van Assen. Een plan uit de koker van burgemeester Marco Out, die het fenomeen afkeek van Rotterdam. In de havenstad werken de verschillende wijken al ruim vijftien jaar met stadsmariniers, die op een laagdrempelige en toegankelijke manier de criminaliteits- en overlastcijfers naar beneden brengen.

Opvolger

Formeel liep de pilot stadsmarinier tot en met het einde van dit jaar, maar Dreves heeft ondertussen een andere functie gevonden op het gemeentehuis: sinds 1 november is hij teammanager Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Daarmee eindigt de pilot net iets eerder dan verwacht.

In het veiligheidsprogramma van de gemeente Assen voor 2021 staat dat de pilot al wel is geëvalueerd. Uit de conclusies en aanbevelingen blijkt dat er zowel binnen als buiten de gemeente behoefte is aan voortzetting van de taken van de stadsmarinier. Wie de opvolger van Dreves wordt en hoe zijn takenpakket er precies uit gaat zien, wordt op korte termijn besproken en uitgewerkt.

Stadsmarinier moest overlast terugdringen

De stadsmarinier van Assen viel direct onder de burgemeester en rapporteerde rechtstreeks aan hem. Op die manier hoopte Assen de overlast in het centrumgebied terug te kunnen dringen. In de Rolderstraat werd veel gedeald op straat en in de Gouverneurstuin bestond veel overlast van drugsgebruikers, mensen met psychische problemen en prostitutie. Maatregelen helpen nauwelijks en de politie kon weinig uitrichten. Dreves moest in zijn functie als stadsmarinier door een persoonlijke benadering de problemen in kaart brengen en oplossen.

Afgelopen jaar nam de overlast in het centrum zienderogen af, maar onduidelijk is hoe groot de invloed van Dreves daarin was. Mogelijk speelt het invoeren van cameratoezicht in de Rolderstraat en het toestaan van preventief fouilleren ook een grote rol. Zeker is dat de overlast in wijken rondom het centrum het afgelopen half jaar juist zijn toegenomen. Onder meer de wijk Kloosterveen ging in de zomermaanden gebukt onder groepen jongeren die intimiderend gedrag vertoonden en veel vernielingen aanrichtten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu