Asserbos veiliger: dood hout, overhangende takken en bomen verwijderd

Het Asserbos is geliefd bij wandelaars en fietsers. Foto: Archief Marcel Jurian de Jong

Het Asserbos in Assen wordt weer veilig. Stichting Het Drentse Landschap gaat dood hout en overhangende takken verwijderen en door droogte en kevers aangetaste bomen kappen. Nog voor het aanstaande stormseizoen.

Dit tot opluchting van de Vereniging Vrienden van het Asserbos. Die trokken vorig jaar aan de bel over fors achterstallig onderhoud, waardoor de veiligheid in het stadsbos niet meer overal was gegarandeerd.

Half omgevallen bomen

Met name op plaatsen waar veel mensen komen, zoals bij de parkeerplaats aan de Rode Heklaan en de Roldertorenlaan, is veel dood hout aanwezig in de bomen langs de paden, zo schreven de Vrienden. Ook zijn op verschillende plekken bomen half omgevallen in de richting van de paden, wat kan leiden tot ongevallen, aldus de noodkreet.

Het Drentse Landschap beheert sinds eind 2018 onder verantwoordelijkheid van de gemeente Assen het Asserbos. Na die toewijzing bleef het lang stil, maar er ligt nu een beheersplan. Dat is inmiddels doorgesproken met de gemeente en de Vrienden.

Gezamenlijk hebben de partijen het bos ook nog eens doorkruist. ,,We hebben alle plekken aangewezen waar wat moet gebeuren’’, zegt voorzitter Gerrit Eerland van de Vrienden van het Asserbos.

‘Eerst zien, dan geloven’

Eerland is blij dat er eindelijk een onderhoudsplan ligt. ,,We hebben goede hoop dat de knelpunten nu worden aangepakt. Maar, eerst zien en dan geloven. Het contact is in ieder geval weer goed. En er is goed naar ons geluisterd. We zijn positief.’’

Hoofd Natuur en Landschap Uko Vegter van Het Drentse Landschap zegt dat er ook maatregelen worden getroffen als het gaat om bomen die minder gezond zijn. Met name de veel voorkomende fijnspar in het bos heeft het door de droogte fors te verduren gehad.

Letterzetter slaat toe

Verzwakte bomen zijn extra gevoelig voor de letterzetter. De kleine kever tast fijnsparren met verminderde weerstand extra aan door gangetjes te graven door het hout waardoor sapstromen worden afgebroken. ,,Veel bomen hebben daar last van’’, vertelt Vegter.

Behalve het aanpakken van de gevaarlijke plekken wordt ook wat gedaan aan de wateroverlast op een deel van de paden. Door oplopende randen kan na regenval het water niet weglopen in de naastgelegen sloten en greppels. Afgesproken is dat vrijwilligers van de Vereniging zelf aan de slag gaan om doorsteken in de grasbermen te maken, zodat het water weg kan lopen.

Asserbos vuurwerkvrij

Verder worden bankjes en prullenbakken opgeknapt en krijgt het ijsbaantje in het bos extra aandacht van Het Drentse Landschap. Het gehele Asserbos wordt komende jaarwisseling vuurwerkvrij. De gemeente levert de benodigde borden, de vrijwilligers gaan die plaatsen. Tot nu toe was alleen het gebied rond het Hertenkamp aangewezen als vuurwerkvrije zone.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu