Asserbos wacht megakap: tientallen bomen gaan tegen de vlakte vanwege horrorkever. 'Als we niet ingrijpen, ontstaat een kerkhof van fijnsparren'

Het Asserbos is geliefd bij wandelaars en fietsers. Foto: Archief Marcel Jurian de Jong

Zeker 50 tot 80 procent van alle fijnsparren het zuidelijke deel van het Asserbos gaat vanaf oktober tegen de vlakte.

Oorzaak is de Letterzetter-kever die vanwege de droogte de bomen flink heeft aangetast, aldus rayonbeheerder Joop Hellinga van Het Drentse Landschap.

,,We gaan zeker tientallen dode fijnsparren kappen. Misschien wel met een nulletje erachter. Dat is nu nog lastig te zeggen. Deze maand gaan we de dode sparren in twee vakken van het zuidelijke deel van het Asserbos markeren met een oranje stip, waarna ze in oktober tegen de vlakte gaan. De andere twee delen van het bos volgen daarna. In totaal gaat dat drie jaar duren.”

Sparrenhout is veel minder waard geworden

Welke aannemer de kap gaat uitvoeren is nog niet bekend. ,,De aanbesteding moet nog beginnen. Ook over de kosten heb ik nog geen flauw idee. Of aan de kap wat verdiend wordt, is nog maar de vraag. Sparrenhout is vanwege aantasting door de kever de laatste jaren veel minder waard geworden.”

‘Geen kerkhof van fijnsparren’

Het Drentse Landschap beheert sinds eind 2018 onder verantwoordelijkheid van de gemeente Assen het Asserbos.

Hellinga spreekt van een rampoperatie die hij liever niet uitvoert. ,,Maar als je niet ingrijpt, dan krijg je een kerkhof van fijnsparren. Dat is geen gezicht voor fietsers en wandelaars in het Asserbos.”

Letterzetter-kevers vormen in heel Nederland al decennia lang een gevaar voor naaldbomen. Nu het warme weer langer aanhoudt is ook de aanwezigheid van kevers groter. ,,Vroeger werd de kever door de bosbeheerders actief bestreden, maar vanwege bezuinigen op natuurbeheer is daar geen geld meer voor.”

Meer diversiteit qua bomen in de toekomst

Een oplossing ziet Hellinga wel. Na de kap ontstaan in eerste instantie kale plekken, maar hij hoopt dat er in de daaropvolgende jaren in het Asserbos meer diversiteit qua bomen zal zijn. ,,We laten een paar gezonde sparren staan en voeren bodemverwonding uit. Daarbij maak je zaadbedjes, zodat nieuwe aanplant ontstaat en in drie jaar de bodem weer is bedekt. Ook planten we daartussen wat veren (jonge bomen), zodat er niet sprake is van een open veld met wat boompjes. Doel is om het bos daarmee toekomstbestendig te maken. Maar de spar gaat het helaas niet redden en de letterzetter houden we niet tegen.”

Naast het Asserbos gaat Het Drentse Landschap ook aan de slag in het nabijgelegen Amelterbos, Bos en Golf (Zeijerveen) en Baggelhuizen. ,,Voor ons is nu belangrijk: hoe sneller we met het kappen kunnen starten, hoe beter dat voor het bos is en hoe minder overlast er zal ontstaan.”

Nieuws

Meest gelezen

menu