Atlas Theater Emmen programmeert minder, maar wel flexibeler

In navolging van theater De Tamboer in Hoogeveen gaat ook het theater Atlas in Emmen flexibeler programmeren.

Om die reden is de kaartverkoop voor het komend seizoen gestart met beduidend minder voorstellingen dan in de afgelopen periode. De tweede brochure van het Atlas Theater telt geen 165, maar 125 voorstellingen. Dat aantal is inclusief de gastprogrammering.

Keuze

,,Dat is een bewuste keuze. Zo kunnen we later bijboeken op basis van populariteit en wat zich nog aanbiedt”, zegt manager Machteld van der Werf. Volgens een nog steeds niet ondertekende overeenkomst met de gemeente Emmen moet het theater ‘137 tot 140 professionele voorstellingen’ programmeren. Van der Werf stelt dat dit verplichte aantal zeker wordt gehaald.

Flexibilisering biedt Van der Werf de ruimte om meer een eigen stempel op de programmering te drukken. Nu is die nog grotendeels bepaald door haar voorganger Jan Geert Vierkant. Zelf wil de theatermanager onder meer producties om het theater en attractiepark Wildlands nader tot elkaar brengen, zoals een eigen kleinezaalvoorstelling rond de Wildlands-karakters Neila en Babu.

Daarnaast wil ze meer voorstellingen voor jongeren. De provincie Drenthe is met de grote Drentse theaters in overleg om te kijken hoe ze meer jonge bezoekers kunnen trekken.

 

Popconcerten

En dan is er nog het plan om popconcerten in de Dagblad van het Noorden-zaal te organiseren. Daar is nog weinig van terechtgekomen, mede omdat grote acts als Bløf, Guus Meeuwis en Marco Borsato zo veel podiumruimte nodig hebben dat de beoogde duizend toeschouwers niet in de zaal passen. Volgens Van der Werf heeft de theaterleiding een oplossing gevonden waardoor rond de achthonderd kaarten per concert kunnen worden verkocht.

De ambities om een van de belangrijke poppodia in Noord-Nederland te worden zijn in het seizoen 2018/2019 zichtbaar, belooft Van der Werf. Of dat gebeurt in samenwerking met het zwervende poppodium Apollo staat niet vast. ,,Het zou wel mooi zijn. Los daarvan ga ik in 2018/2019 een deel van de programmering vrijmaken voor popmuziek.”

Muziekstad

Emmen is een muziekstad, constateert ze. ,,Dat zie je in de voorverkoop. Muziek en cabaret steken er met kop en schouders boven uit – wat niet wil zeggen dat we de differentiatie los zullen laten. Maar ik zeg ook: als het niet werkt, werkt het niet. Als we de zaal niet vol kunnen krijgen voor toneel, dans of klassiek, mogen we dat niet negeren.”

Het Atlas Theater verkocht in het eerste seizoen ongeveer 60.000 kaarten – inclusief de gratis kinderkaarten-actie. Voor komend seizoen mikt het theater op 50.000 kaarten.

Nieuws

Meest gelezen

menu