Attracties Drenthe trappelen van ongeduld: ‘Maar dit seizoen brei je niet meer recht’

Eindelijk! Veel Drentse attracties kunnen het coronaslot van zich afwerpen en bezoekers weer met open armen ontvangen.

Directeur Bert van der Linde van het Drouwenerzand.

Directeur Bert van der Linde van het Drouwenerzand. Foto: Harry Tielman

Het Drouwenerzand, het Veenpark en de Sprookjeshof nemen hun maatregelen voor een dagje vertier in de nieuwe anderhalvemetersamenleving. De parken zijn blij dat ze weer open kunnen, maar de schade voor dit jaar inhalen is een zeer pittige zo niet onmogelijke uitdaging.

In de aanloop naar een heropening hebben de parken een pakket maatregelen in elkaar gesleuteld om een verantwoord dagje uit te kunnen borgen. Denk aan het toelaten van een beperkt aantal gasten, een aangepaste parkrouting, eenrichtingsverkeer op smalle paadjes, beperkte of aangepaste horeca en op meerdere plekken pompjes met desinfectiemiddel.

Van de drie gaat attractiepark Drouwenerzand in Drouwen als eerste open en wel op Hemelvaartsdag. Het afgelopen weekeinde zijn er een paar proefrondjes gedraaid met een beperkt aantal gasten. ,,Een aantal zaken loopt goed en andere weer niet”, aldus parkdirecteur Bert van der Linde. ,,Tijdens de testochtend zagen we dat een veel mensen onze her en der geplaatste desinfectiepompjes voorbijlopen. ,,We moeten mensen er meer op wijzen hier wel gebruik van te maken.” Na elke rit in een attractie worden de gondels ook grondig gereinigd.

Loslaten routine

,,Onze medewerkers maken tot nu toe ook de niet-gebruikte gondels schoon. Maar dat kost weer veel tijd.” Een voortdurende zoektocht naar een nieuwe manier van werken, dat is het. Van der Linde: ,,Iedereen moet echt wennen aan het loslaten van de vertrouwde routine.” Hetzelfde gaat op voor de horeca: Bezoekers moeten werken met een bestellijst en krijgen hun eten en drinken via een schuifluik. Op die manier ontstaat er geen contact tussen personeel en bezoekers.

Schade beperken

Het Drouwenerzand laat aanvankelijk maar 300 tot 350 gasten toe in het park. ,,We beginnen rustig en dan hopen we op te kunnen bouwen.” Het park heeft verder een streep gezet door alle schoolreisjes. ,,Niet verantwoord op dit moment.” Van der Linde denkt dat door het ingekorte voorseizoen 1 miljoen euro aan omzet mis te lopen. Trok het park vorig jaar nog rond de 270.000 bezoekers, voor dit jaar is Van der Linde blij als de helft wordt gehaald. De investeringsagenda van het park is voorlopig op een zijspoor gezet. Voor de coronacrisis wilde het Drouwenerzand tot 2021 flink inzetten op meer attracties. ,,Maar dat kunnen we vergeten, dit jaar kost ons juist een attractie. Denk aan 6 tot 6,5 ton. De schade beperken; dat is het enige wat we echt kunnen doen.”

Veenpark

Het Veenpark in Barger-Compascuum gaat per 1 juni officieel open, laat directeur Harrie Keuter weten. ,,Maar we mikken heimelijk op het laatste weekend van mei. We wachten hiervoor nog op goedkeuring van gemeente en de Veiligheidsregio Drenthe.” Voor abonnementhouders wil Keuter in de daarvoor liggende dagen al de poorten openen, mits er groen licht voor gegeven wordt.

Achterdeur

In het openluchtmuseum kunnen bezoekers een indruk opdoen van het Drenthe tijdens de grootschalige turfwinning. Hiervoor kunnen bezoekers complete oude dorpjes aandoen. Een aantal wordt echter uit voorzorg afgesloten. ,,Bezoekers zullen het daarbij moeten doen met een blik door het venster.” Het leeuwendeel van oude woninkjes beschikken echter over een achterdeur. ,,Normaal blijft die dicht, maar die gebruiken we straks als extra in- of uitgang, zodat mensen afstand kunnen houden.” Het aantal zitplaatsen bij de parktreintjes en de rondvaartboot zijn verder ingeperkt.

Keuter kan zo niet zeggen hoeveel bezoekersaantallen ze gemist hebben door de tussentijdse sluiting. ,,Normale bezoekersaantallen gaan we dit jaar niet redden (het park trok vorig jaar ongeveer 10.000 bezoekers). Van dit seizoen zijn twee van de zeven maanden verloren gegaan.” Het park staat straks voorlopig maximaal 750 bezoekers per dag toe. ,,Tegen de zomer kijken we of we kunnen opschalen. Voorlopig is het vooral een kwestie van proberen en kijken hoe het gaat.”

Sprookjeshof

De Sprookjeshof in Zuidlaren wacht met smart op een reactie van de gemeente en de Veiligheidsregio op hun coronaplan. ,,Daarom kunnen we nog geen exacte heropeningsdatum noemen”, aldus Yvonne Lamein. ,,In juni willen we in ieder geval zeker opengaan.”

Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt op het park op orde te krijgen voor deze bijzondere tijden. ,,Bezoekers komen alleen binnen als zij vooraf een ticket online hebben besteld. Wachtrijen bij de kassa worden zo voorkomen. Alleen je kaartje scannen en je kunt zo naar binnen.” De Sprookjeshof verwacht ook aanvankelijk hetzelfde bezoekersaantal als het Drouwenerzand aan te houden, tussen de 300 en 350 man.

Het is nog even de vraag wat er met het indoorgedeelte van de Sprookjeshof gaat gebeuren. ,,Dat is nog een dingetje. Maar we zijn blij dat we de speeltuin weer open kunnen stellen.” Wat betreft de vooruitzichten voor dit jaar, bekijkt Lamein het nuchter. ,,Deze achterstand brei je niet meer recht. Dat geldt ook voor onze brasserie, die al maanden stilligt. Bovendien zijn we afhankelijk van hoe mensen erin staan. Sommigen kunnen niet wachten om eropuit te gaan, anderen zijn een stuk voorzichtiger met het opzoeken van attracties.”

Plopsaland Coevorden

Bij Plopsaland Indoor in Coevorden is er nog niets bekend. Een woordvoerder laat weten dat er momenteel gekeken wordt naar openingsdata en de te nemen maatregelen. Wildlands in Emmen opent op 25 mei de deuren. Klik hier voor het artikel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu