Audiologisch centrum Pento in Assen zoekt de stilte op

Carla Vegter en Marnix Stawicki bij de nieuwe locatie van het audiologisch centrum. Foto: Harry Tielman

Stilte, dat is waar het om draait bij audiologisch centrum Pento in Assen. Maar door drukte bij het station is die stilte op de huidige locatie ver te zoeken en daarom gaat het centrum verhuizen.

Een kleine wachtkamer, krappe kantoren en een directeur die regelmatig niet in haar kantoor terecht kan. Het is duidelijk, Pento is uit haar jasje gegroeid. „ Het pand is voor ons te klein geworden, ”, vertelt directeur Carla Vegter. Mensen van alle leeftijden kunnen bij Pento terecht voor gehooronderzoek en begeleiding bij gehoorproblemen. Ook is er een zogenaamde Hoorinfotheek, waar mensen informatie kunnen krijgen over mogelijke hoorhulpmiddelen.

Moeizame zoektocht naar stille locatie

De zoektocht naar een nieuw pand verliep moeizaam. Een locatie die stil genoeg is, was moeilijk te vinden. ,,Twee jaar geleden namen we het besluit om te verhuizen, omdat we toen steeds meer last kregen van het geluid en de trillingen van het station. Begin 2017 zijn we met onze zoektocht gestart, maar verschillende panden vielen al af, omdat daar teveel geluid was. Eind vorig jaar hebben we uiteindelijk voor dit pand gekozen”, vertelt Vegter.

Om goede zorg te kunnen blijven bieden was een verhuizing volgens Vegter noodzakelijk. ,,Onze 33 medewerkers hebben regelmatig te weinig ruimte om hun werk te kunnen doen. Ook zijn hier weinig parkeerplaatsen en hebben we veel last van geluidsoverlast door het station. In ons nieuwe pand aan de Martin Luther Kingweg is het veel stiller en er zijn voldoende parkeermogelijkheden.” Op de nieuwe locatie is bovendien meer licht en het pand hoeft niet meer met andere gebruikers gedeeld te worden.

Er zijn nog meer voordelen van het nieuwe pand. „We kunnen daar moderne audiocabines installeren”, vult klinisch fysicus en audioloog Marnix Stawicki aan. ,,In deze cabines doen we de gehoortesten en de nieuwe cabines zijn stiller dan de huidige. Hierdoor kunnen we beter onderzoeken wat de gehoordrempels, het zachtste geluid dat iemand kan horen, van onze cliënten zijn.”

Meer dan gehoor

Pento houdt zich niet alleen met gehoor bezig, er is ook een afdeling voor taal- en spraakproblemen. Deze afdeling is bedoeld voor kinderen tot 16 jaar. ,,Voor peuters met taal- en spraakproblemen hebben we een speciale peutergroep, genaamd Babbel, waar de kinderen meerdere ochtenden per week intensieve begeleiding krijgen.” Ook zijn er verschillende specialisten in dienst, zodat er op veel gebieden samengewerkt kan worden. Naast audiologen werken er logopedisten, psychologen, maatschappelijk werkers, medewerker vroegbehandeling en een klinisch linguïst.

Met de verhuizing heeft het centrum gevonden wat het zocht. Vanaf 14 december zitten ze op de nieuwe locatie. Dan heeft Pento eindelijk de ruimte en stilte waar ze al zo lang naar op zoek zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu