Auditie voor theaterstuk van makers Pauperparadijs: vijftig mensen trokken de stoute schoenen aan

De deelnemers aan de audities doen de oerdans. Foto: Jaspar Moulijn

Meespelen in een groot theaterstuk, van de makers van het Pauperparadijs? Zo’n vijftig mensen trokken zaterdag de stoute schoenen aan en deden auditie voor Mammoet.

Ga er maar aan staan. Een lied uit Kroatië nazingen, met Bulgaarse meerstemmigheid. En dat terwijl regisseur, en nu ook jurylid, Tom de Ket af en toe voor je langs loopt om zijn oor te luister te leggen. Of zelfs te filmen met zijn mobiele telefoon.

Zo’n vijftig auditanten waagden het er zaterdag op in theater De Schalm in Assen. Ze hebben zich opgegeven voor Mammoet, het theaterspektakel dat komende zomer dertig -en mogelijk zelfs veertig- keer wordt opgevoerd in het Buinerveld, tussen Buinen en Ees.

Stampen en schreeuwen in oerdans

Voor het zingen aan moesten ze zich uitleven met een oerdans, waarbij ze hard moesten stampen en kreten uitstoten als icke hakka hi kaka . De woorden staan voor god, kracht, ons, aarde. Een oertaal, bedacht door De Ket zelf.

Mammoet draait om de oertijd, én om het nu. De Ket wil met het stuk een link leggen tussen beide, met als centrale vraag: is de mens wel geschikt om in de huidige tijd te leven? De hoofdrollen zijn inmiddels vergeven aan professionele acteurs.

Zaterdag draait het om de amateurrollen. De Ket is daarvoor op zoek naar lokaal talent om twee groepen van 25 tot 30 man te vormen. Twee, zodat ze elkaar kunnen afwisselen en de spelers tussendoor ook op vakantie kunnen.

,Ik vond audities Drentse Bluesopera spannender’

Fred Auwema (58) uit Buinen hoopt van harte dat hij mee mag doen. ,,Ik heb al eens met De Ket gewerkt, bij De Drentse Bluesopera. Het Pauperparadijs heb ik overgeslagen. Dit jaar gaan wij vroeg op vakantie, dus ik dacht: laat ik dit gaan doen. Het is in mijn eigen achtertuin. Ik steek de straat over en ik ben op de es.’’

Met de zenuwen viel het bij hem wel mee. ,,Ik vond de audities voor de Bluesopera spannender. Toen moest je een lied zingen dat je zelf had gekozen en dat live, met gitaarbegeleiding, in de kroeg zingen. Ik deed Love of my life van Queen.’’

Ook Cassedey Staal (23) uit Hoogeveen hoopt op een plekje in het theatergezelschap. ,,Ik wil actrice worden. Ik heb de mbo-opleiding artiest drama gedaan in Zwolle en volg nu de opleiding mediaredactie. Volgende week ga ik mijn eerste film inspreken. Stemacteren, ja. Ik ben me nog echt aan het oriënteren. Kijken wat ik leuk vind.’’

Regisseur Tom de Ket: ,Auditanten moeten genoeg uithoudingsvermogen hebben’

De Ket toont zich na afloop tevreden over de oogst. ,,Er hebben zich zestig mensen opgegeven, maar niet iedereen kon vandaag. Met de meeste mensen die vandaag zijn geweest, kan ik wel uit de voeten. Maar ik wil er eigenlijk nog meer bij. Het is nog wat timide allemaal, maar het gaat erom dat ik ermee kan werken. We gaan nog veel oefenen. Heel belangrijk is ook of de auditanten genoeg uithoudingsvermogen hebben. Het podium is ontzettend groot en ze moeten veel klimmen en klauteren.’’

Of de auditanten dat podium daadwerkelijk mogen beklimmen, horen zij in de loop van deze week. Mammoet gaat 20 juli in première. Elke voorstelling biedt plek aan duizend toeschouwers.

Nieuws

Meest gelezen

menu