Auto Boemboe brengt de pili pili bij u thuis

Elke week rijdt Fred Platje zijn kruidenwinkel door de Molukse wijken van Groningen en Drenthe. Zijn wagen volgeladen voor een doelgroep die zich geen umbi voor jeruk lemon laat verkopen. Een ritje van straathoek naar straathoek met de Warung Boemboe. Plan plan sadja!

Fred Platje (rechts) rijdt iedere week zijn warung boemboe door de noordelijke provincies. FOTO JAN ZEEMAN

Fred Platje (rechts) rijdt iedere week zijn warung boemboe door de noordelijke provincies. FOTO JAN ZEEMAN

Tante Jo
Buiten is het bitter koud, maar dat kun je aan Tante Jo niet zien. Voorzichtig schuifelt ze over de stoep naar de rijdende kruidenwinkel van Fred Platje, haar gebatikte rok wiegend boven haar in slippers gestoken blote voeten. Ze groet kort, bijna afwezig, en laat haar blik over de uitgestalde waar gaan. Over de bakbananen, de laos, sereh en de pandanbladeren. De balsem otot - zo goed tegen de griepverschijnselen -, de boemboe’s achterin, de pili pili pepertjes. Het is een bliksemsnelle, taxerende blik en je weet: tante Jo heeft binnen tien seconden álles gezien wat hier te koop is.

'Winkel met kruiden'
Hier. Dat is de Warung Boemboe, de ‘winkel met kruiden’ van Fred Platje. Tot vorig jaar fotograaf te Oosterwolde, sinds enkele maanden tevens uitbater van deze rijdende Indische Specialiteitenservice, die hij overnam van Ron Elzinga uit Assen.

,,Ik belde hem om te vragen of hij nog bami had en hij zei: niet veel, ik hou ermee op. Toen dacht ik: is dat niet iets voor mij? Ik hou ervan om bij de weg te zijn, ik ga graag met mensen om, ’t is net fotografie.’’

Elzinga reed drie weken met hem mee om hem wegwijs te maken. ,,Supersympathiek”, zegt Platje. ,,Hij reed tientallen jaren op deze wagen en heeft me geïntroduceerd bij de klanten. Dat was heel belangrijk, het zijn meest mensen van tussen de 60 en de 70 jaar en die willen je eerst leren kennen.’’

'Auto Boemboe'
Zijn werkgebied strekt zich uit van Drenthe tot aan ’t wad en ook nog een beetje daarbuiten. Op dinsdag rijdt hij door Assen, op woensdag door Overijssel, vrijdags gaat hij naar Hoogeveen en Bovensmilde en eens in de twee weken rijdt hij op donderdag naar Marum, Hoogkerk, Groningen-Stad, Foxhol, Appingedam en Farmsum. Het zijn veelal plaatsen zonder toko’s, maar met Molukse wijken, waar vraag is naar de echte Indische ingrediënten.

‘Auto Boemboe’ noemen sommige klanten zijn rijdende winkel, die hij voorzichtig over de verkeersdrempels van straathoek naar straathoek laveert, luid claxonnerend met zijn onstuimig jodelende luchthoorn. Te zacht! zeggen sommige klanten nochtans. Toeter niet gehoord!

Ritueel
Eenmaal geparkeerd, voltrekt zich telkens hetzelfde ritueel: eerst is het stil, dan gaan er deuren open en stappen de klanten binnen. Soms zijn het mannen, meestal vrouwen die giechelend steun zoeken bij je bovenarm, ze zitten boordevol recepten die ze gul delen; witte pinda’s moet je roosteren, corned beef moet je met ui en ei en knoflook tot balletjes draaien en dan bakken.

Ze zien geen enkele knol voor een citroen aan en zijn kritisch over het gevraagde bedrag. ,,Jij moet áánbiedingen ophangen!’’ roept Tina (64), terwijl ze met een priemende vinger in het rond wijst. Ze heeft ketoembar gekocht voor de djintenkoekjes die ze bakt voor het belijdenisfeest van haar petekind, maar een advies geeft ze graag. ,,Aanbiedingen!’’ roept ze. ,,Overal ophangen! Dan komt de hele wijk bij jou kopen!’’

,,Tja”, zegt Platje. ,,Die bananen doen al 4,50 op de inkoop. Maar ik heb wel gezien dat ik goedkoper ben dan de groothandel in Groningen.’’ Vooral de zware zakken pandanrijst verkopen goed. Platje sjouwt ze op verzoek de huizen binnen, waar de halletjes oude landkaarten tonen van de Molukken, en de huiskamers vol hangen met trotse foto’s van vele vriendelijk lachende familieleden.

Verkopen
Maar Tante Jo komt niets kopen.

Tante Jo komt iets vérkopen; haar zelfgemaakte lemper en loempia’s. Lekker! Ja? Ja. Maar Platje moet het aanbod afslaan. Misschien later’’, zegt hij. Tante Jo zwijgt, glimlacht dan. ,,Plan plan sadja’’, zegt ze. ,,Kalm aan.’’ En ze schuifelt op haar slippers terug over de stoep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu