Autohandelaar Hoogeveen over beschuldiging witwassen en btw-fraude: ‘Je krijgt achteraf een klap in je nek’

Bij een inval bij de Drentse autohandelaren in 2017 neemt de politie auto's in beslag. Foto: Politie Noord-Nederland

Een 50-jarige man uit Noordscheschut, die als autohandelaar beschuldigd wordt van onder meer fraude en leidinggeven aan een criminele organisatie, wordt onterecht als crimineel weggezet.

Dat zei zijn advocaat Tineke Pieters tijdens de tweede zittingsdag in Zwolle.

De man liet zich door zijn accountant en de belastingdienst uitvoerig informeren over de exporthandel in auto’s. ,,Je krijgt van alle kanten te horen dat je het goed doet en krijgt achteraf een klap in je nek”, zei zijn advocaat Tineke Pieters namens hem tegen de rechters in Zwolle.

75 miljoen cash

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de man en zijn 41-jarige compagnon uit Zuidwolde dat zij voor 75 miljoen euro aan cash geld ontvingen van malafide Libanese autoverkopers die in Berlijn woonden.

Via het bedrijf van de handelaren in Hoogeveen werd miljoenen aan crimineel geld witgewassen en op grote schaal btw-fraude gepleegd. Gisteren eiste de officier van justitie celstraffen van vier jaar en vier maanden en drie jaar en vier maanden tegen beide mannen. Ook zouden ze een boete van 50.000 euro moeten betalen en hun bedrijf een boete van een half miljoen euro.

Btw-fraude

Volgens het OM werd er gehandeld in tweedehandsauto’s die op de zakelijke markt werden gebruikt en in bezit waren van leasemaatschappijen.

Op papier werden de wagens geëxporteerd aan fictieve autobedrijven in onder meer Hongarije, Italië en Roemenië. In werkelijkheid kwamen de wagens in Duitsland op de particuliere markt terecht en werd de btw niet afgedragen.

De verdachten hebben naar eigen zeggen meermalen bij hun contactpersoon van de belastingdienst geïnformeerd of hun buitenlandse afnemers ‘zuiver’ waren of niet. ,,Ze werden met een kluitje in het riet gestuurd”, zei Pieters.

Twee keer per jaar controle

Hun bedrijf in Hoogeveen werd twee keer per jaar door de fiscus gecontroleerd. Nooit hoorden zij nadien iets en dachten de ondernemers dat zij het juiste pad bewandelden. De verbijstering was groot, zei de raadsvrouw toen in 2017 de woningen en het bedrijf door politie werd onderzocht en de mannen werden beschuldigd van grootschalige fraude. De rechtbank in Zwolle trekt twee dagen uit voor de zaak. Vandaag is de tweede dag en komt de verdediging aan het woord.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu