Automobilist (37) uit Klazienaveen reed scooterrijder in Emmen bewust aan: slachtoffer belandde op Boermarkeweg tegen lijnbus. Vijf maanden cel en rijontzegging opgelegd

Een buschauffeur in Emmen kreeg de schrik van zijn leven toen hij op de Boermarkeweg in Emmen uit het niets een scooter voor zijn bus kreeg. Bij de politierechter bleek maandag dat de scooterrijder door de vriend van zijn zus opzettelijk was aangereden en daardoor tegen de bus belandde.

Man uit Klazienaveen rijdt zwager tegen de bus. Foto: Van Oost Media

Man uit Klazienaveen rijdt zwager tegen de bus. Foto: Van Oost Media

De verdachte (37) uit Klazienaveen zei zelf dat het om een schrikreactie ging en geen opzettelijke actie. Hij had een hoogopgelopen conflict met de Emmenaar en zag hem 18 september vorig jaar op de Boermarkeweg naast zijn auto staan. ,,Hij gaf een harde klap op mijn auto. Ik schrok en heb daardoor naar links gestuurd.”

De bewuste dag had hij eerst ruzie gekregen met zijn vriendin in Emmen, de zus van het slachtoffer. De vrouw had hem het huis uitgezet. Zij deed direct de deur op slot. De man werd woest, omdat zijn portemonnee nog binnen lag. Hij sloeg een raam in met een hamer. De vriendin gaf vervolgens de portemonnee door het stukgeslagen raam af en belde met haar broer.

Maakte agressieve en dronken indruk

De twee mannen zouden daarna telefonisch over en weer bedreigingen hebben geuit. Op een drukke Boermarkeweg troffen ze elkaar, vermoedelijk bij toeval. Volgens getuigen heeft de verdachte de scooterrijder bewust aanreden. Hij maakte in elk geval een abrupte beweging naar links, waardoor de bestuurder van de scooter tegen de bus aankwam. De inwoner van Klazienaveen reed zonder geldig rijbewijs. De buschauffeur heeft verklaard dat hij een agressieve en dronken indruk maakte. De verdachte ontkende bij de politierechter dat hij onder invloed was.

De man wordt er ook van verdacht dat hij zijn vriendin op 30 april vorig jaar heeft mishandeld. Volgens de officier van justitie heeft hij haar meerdere vuistslagen in het gezicht en de nek gegeven. In het geval van het incident met de scooterrijder is naar haar mening sprake van een poging tot zware mishandeling. ,,Het slachtoffer heeft verklaard dat hij van de weg werd geramd en op de verkeerde weghelft tegen de lijnbus belandde. De verdachte zegt dat het een schrikreactie was, maar getuigen hebben iets anders gezien.”

Rechter: Ben oprecht verbaasd dat politie niet heeft doorgepakt

De officier noemt zijn handelen hartstikke gevaarlijk. ,,Als het slachtoffer onder de bus was gekomen, was het zeker heel anders afgelopen.” De politierechter vindt dat de verdachte nog mazzel heeft gehad. ,,De politie is tot mijn verbazing niet met loeiende sirenes naar zijn huis gegaan om hem op te halen. Het lijkt dat hij gedronken had. Ik ben oprecht verbaasd dat de politie niet heeft doorgepakt.”

De rechter oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan vier strafbare feiten.

Vijf maanden cel en rijontzegging

De man is veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook is hem een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar (helft voorwaardelijk) opgelegd. Bovendien moet de Klazienavener een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van drie weken ook uitzitten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu