Axis festival maakt verse start

Theater tijdens een vorige editie van het Axis festival. Foto: Archief DvhN.

Het Axis Festival ging het afgelopen jaar niet door omdat de provincie Drenthe geen subsidie gaf. Daarop besloot het festival zichzelf onder de loep te nemen. Dit resulteerde in een uitgebreid beleidsplan een nieuwe naam en subsidie van gemeente en provincie. ,,We zijn blij dat het festival kan plaatsvinden'', zegt voorzitter Fenny Wijnholds.

Podium voor jonge theatermakers

De verhuizing van september naar mei (27, 28 en 29) is een bewuste keuze. Wijnholds: ,,We waren de hekkensluiter van het seizoen, nu bieden we verse voorstellingen aan.'' Daarbij kan Axis straks gecombineerd worden met de koopzondag in Assen. ,,Daarnaast willen we graag samenwerken met de Worteldagen in Norg. Dan treden studenten van theater- en kunstacademies op. Misschien kunnen ze ook naar Assen komen'', vertelt Wijnholds. Axis wil jonge theatermakers een podium bieden. ,,We zitten voor de grote festivals, dat is qua marketing handig.''

Axis had vroeger voorstellingen door heel Assen, zoals bij de Baggelhuizerplas. Dat is nu voorbij, het festivalterrein wordt een stuk compacter. ,,We hebben de Gouverneurstuin als het hart van het festival en daaromheen plannen we zoveel mogelijk voorstellingen.'' Het festival heeft de stad als podium, wat betekent dat op allerlei plekken straks voorstellingen zijn. De organisatie is inmiddels druk bezig matches te maken tussen theatergezelschappen en plekken in de stad. ,,Er staat genoeg leeg in Assen'', zegt Wijnholds.

Eigen werkplaats

De subsidie van de provincie kwam vorige week rond, waardoor de organisatie nog maar drie maanden heeft om het festival op te tuigen. Of daardoor de eigen productie doorgaat betwijfelt Wijnholds. ,,In de toekomst willen we zeker een eigen werkplaats.''

De subsidie van de gemeente en de bijdrage van Rabobank zijn voor drie jaar. Daarmee lijkt de continuïteit van het festival gewaarborgd. De komende tijd gaat het Stadstheater Axis Festival op zoek naar andere geldbronnen. Door meer betalende bezoekers te trekken, minimaal 2000 dit jaar, en nieuwe sponsoren en fondsen te binden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu