B en W Midden-Drenthe pakken na fiasco met rotonde A28 ambtelijke organisatie aan

De rotonde bij de A28 werd uiteindelijk een half miljoen duurder. Foto: Archief Gerrit Boer

B en W van Midden-Drenthe zeggen te hebben geleerd van het fiasco met de rotonde bij de A28. Ze presenteren de raad een aantal voorstellen om grip op, en sturing van, gemeentelijke projecten te verbeteren.

De rotonde bij afslag 30 van de A28 heeft de gemeente uiteindelijk 1,4 miljoen euro gekost, vijf ton meer dan begroot. Uit een bodemonderzoek vooraf bleek niet dat de bodem voor een deel uit slappe veengrond bestaat. Dat kwam pas tijdens de aanleg, begin dit jaar, aan het licht.

Excuses wethouder kwamen te laat

Hierdoor moesten onder meer voor 280.000 euro extra werkzaamheden worden verricht. Wethouder Annique Snijders (VVD) informeerde de gemeenteraad begin maart wel over de vertraging van de aanleg, maar niet over de kostenoverschrijding. Haar excuses kwamen te laat, uiteindelijk zag ze zich gedwongen af te treden. Midden-Drenthe ziet ook geen kans andere partijen aansprakelijk te stellen voor de extra kosten.

De ervaringen met de rotonde zijn voor het college aanleiding geweest een scan te laten uitvoeren op andere civiele projecten. Een van de conclusies is dat eenmaal door de gemeenteraad verstrekte kredieten doorgaans niet worden geïndexeerd. Het beschikbaar gestelde geld blijkt daarom dikwijls te weinig.

Verder wordt vooraf geen rekening gehouden met ambtelijke kosten. Uiteindelijk worden die wel meegerekend, met kostenoverschrijdingen tot gevolg.

Ambtenaren moeten projectmatiger werken

B en W schrijven de raad nu dat ze de bestuurlijke grip op projecten willen versterken. Hiervoor moeten de werkwijze en inrichting van de ambtelijke organisatie worden verbeterd. De ambtenaren moeten meer projectmatig gaan werken. ,,Ongelukken blijven altijd mogelijk, maar risico’s kunnen we wel beter managen”, lichtte VVD-wethouder Jan Batelaan donderdag toe.

Ook denkt het college aan het aanstellen van een projectcontroller per project en ‘het organiseren van contractmanagement en een financieel systeem dat is ingericht op, en wordt gebruikt voor, deze projecten’.

Grijpt de gemeente niet in, dan dreigen nieuwe kostenoverschrijdingen. B en W willen een projectenbureau instellen en adviseren de raad om projectcontrol in te richten. Hiervoor is incidenteel 160.000 euro nodig.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu