BBB in Drenthe: 'We zijn klaar om te gaan besturen'. Lijsttrekker Gert-Jan Schuinder vol zelfvertrouwen op uitslagenavond

Een goedgemutste Agnes Jongman en Hendrik Smeenge van de BBB tijdens de uitslagenavond in het provinciehuis in Assen.

Een goedgemutste Agnes Jongman en Hendrik Smeenge van de BBB tijdens de uitslagenavond in het provinciehuis in Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Spanning loopt op woensdagavond in het provinciehuis Drenthe. De BBB wordt de grote winnaar van Provinciale Statenverkiezingen in Drenthe, maar de vraag is hoe groot?

Luid gejuich in de groene hoek als de eerste uitslagen binnenkomen in de hal van het provinciehuis in Assen. Emmen is de eerste gemeente die het percentage stemmen doorgeeft: BBB 35 procent. Alle gevestigde partijen verliezen, met uitzondering van de Partij voor de Dieren dat een kleine winst behaalt.

De exitpoll uit Overijssel eerder op de avond voorspelde al veel goeds voor de BBB en dat is net als Drenthe een plattelandsprovincie. De BoerBurgerBeweging in de buurprovincie komt volgens de voorspelling Provinciale Staten binnenstormen met 17 zetels en zijn daarmee veruit de grootste partij met een derde van de stemmen. En als de voorspellingen uitkomen, gebeurt hetzelfde in Drenthe.

Mobieltjes

Lijsttrekker Gert-Jan Schuinder van de BBB Drenthe kijkt het tevreden aan en werpt een blik op de mobieltjes van partijgenoten die de eerste uitslagen opzoeken. ,,We zijn er klaar voor om te besturen. De informateur en de kandidaat-gedeputeerden staan klaar”, zegt Schuinder, zorgmanager uit Zuidlaarderveen. En, is de lijsttrekker zelf één van de beoogde gedeputeerden in Drenthe? ,,Daar kan ik duidelijk in zijn, nee. Wie dan wel? Dat wil ik nu nog niet zeggen, maar we hebben heel goede kandidaten.”

Schuinder is niet bang dat de kersverse Statenleden van de BBB Drenthe na een tijdje ruziënd weglopen en de fractie uit elkaar valt, zoals de afgelopen periode in deze provincie gebeurde bij nieuwe partijen als Forum voor Democratie. ,,We zitten twee jaar bij elkaar en hebben cursussen gevolgd. Dat komt vast goed.”

CDA: ‘Het ziet er niet goed uit’

Als de eerste uitslagen binnenrollen zijn de gezichten bij de andere partijen bedrukt. Zoals bij het CDA. ,,Het ziet er niet goed uit”, zegt lijsttrekker en huidige gedeputeerde Henk Jumelet. ,,We ondervinden de gevolgen van de landelijke politiek. Hoeveel zetels we krijgen? We hebben er nu vijf. Ik hoop dat de schade meevalt.” ,,We zitten met samengeknepen billen naar de beeldschermen te kijken”, reageert Thomas Blinde, fractievoorzitter van JA21, dat ook vijf zetels heeft.

De uitslag van Meppel komt binnen: BBB 28 procent. En dat in een stedelijk gemeente. Grote vraag is met wie BBB straks het college van Gedeputeerde Staten gaat vormen. ,,We sluiten niemand uit, ook de PVV niet”, luidt het politiek correcte antwoord van lijsttrekker Schuinder.

Dwingeloo 91 procent

Ondertussen wordt commissaris van de Koning Jetta Klijnsma voortdurend gebeld door de burgemeesters in Drenthe over de opkomst. ,,Ik hoorde net dat het dorp Dwingeloo een opkomstpercentage van 91 procent heeft. Ik hoop dat ik de burgemeester goed verstaan heb, want het is hier zo rumoerig.”

Het opkomstpercentage is Drenthe was bij de vorige Statenverkiezingen 59. ,,We gaan zeker over 60 procent heen. Daar ben ik van overtuigd. Het gaat echt ergens om deze keer”, zegt Klijnsma. Ze doelt onder meer op de stikstofdiscussie en de gevolgen voor de boeren. En over de schade die wolven aanrichten in Drenthe.