Groningen Airport Eelde krijgt vliegreizen naar Scandinavian Mountains, sneeuw op de grens van Noorwegen en Zweden

Foto: BBI Travel

Vanaf 17 december biedt touroparator BBI-Travel reizen aan naar Scandinavian Mountains vanaf Groningen Airport Eelde (GAE). Scandinavian Mountains is een wintersportgebied op de grens tussen Noorwegen en Zweden.

De wintervluchten twee keer per week worden aangeboden: op donderdag en zondag. De toestellen landen op het nieuwe luchthaven Scandinavian Mountains Airport, dat 20 minuten rijden van het Zweedse wintersportgebied Sälen ligt.

Het is een van de grootste skigebieden van Zweden en Sälen is startplaats van de Wasaloop, de beroemde langlaufwedstrijd over 90 kilometer. Op 40 minuten rijden van het vliegveld ligt de Noorse wintersportplaats Trysil. Dat ligt niet heel ver van Hamar met de bekende Vikingschip schaatsbaan.

Nieuwe bestemming in coronatijd

In coronatijd een nieuwe vliegbestemming lanceren is opmerkelijk. BBI Travel dat op Groninger Airport Eelde is gevestigd, heeft bewust gekozen van de luchthaven in het Noorden te vliegen.

,,Het Noorden heeft de minste coronabesmettingen en in deze wintersportgebieden in Zweden en Noorwegen komt Covid nauwelijks voor. Er wonen meer elanden dan mensen”, verklaart directeur Henk van der Kooi. ,,Mochten de vluchten onverhoopt niet door kunnen gaan, dan krijgen mensen hun geld terug.”

Honderd passagiers

De vluchten van en naar Eelde worden uitgevoerd door luchtvaartmaatschappij European Charter Jet in samenwerking met AirX. ,,We zetten een Embraer 190 LR in, een toestel waarmee we honderd passagiers vervoeren. Dan heb je minder stoelen te vullen dan een toestel met 130 of meer stoelen”, zegt Van der Kooi .

De vliegtijd bedraagt een uur en drie kwartier. Met busjes kunnen passagiers naar hun bestemming worden gebracht. Behalve skiën is het gebied ook populair voor tochten met sledehonden en sneeuwscooters.

Meer bestemmingen in Scandinavië

BBI-Travel overweegt om naar nog meer bestemmingen in Scandinavië te vliegen vanaf Groningen Airport Eelde. ,,We hopen in september vluchten naar Fins Lapland te kunnen aanbieden. En volgend jaar willen we op Reykjavik City Airport vliegen, dat 5 minuten uit het stadscentrum ligt. En willen naar Noord-Noorwegen’‘, vertelt directeur Van der Kooi,

Voor Groningen Airport Eelde is de nieuwe bestemming een enorme opsteker. De luchthaven zag de afgelopen jaren veel bestemmingen verdwijnen. Deze week kondigde Transavia aan volgende zomer te stoppen met vluchten naar Kreta en Mallorca.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu