BOA Bond: carbidschieten moeten we ook niet doen dit jaar. Er komen teveel toeschouwers op af

BOA Bond: carbidschieten moeten we ook niet doen dit jaar ANP

Naast het afsteken van vuurwerk is ook carbidschieten dit jaar hoogst ongewenst is, stelt de Nederlandse BOA Bond. De veiligheidsregio’s moeten dat niet toestaan, omdat het niet ongevaarlijk is en omdat er traditiegetrouw altijd groepen toeschouwers op het knalfeest af komen.

Dat maakt van carbidschieten rond de jaarwisseling een onder de huidige coronaregels verboden evenement, zegt bondsbestuurder Eric Lakenman. De betrokken ministers moeten dat de veiligheidsregio’s laten weten.

Lakenman: „Een groep die bij elkaar komt om met een biertje erbij een carbidfeestje te vieren, kan bedreigend zijn voor een handhaver. Bovendien is een projectiel dat weg knalt door een carbidexplosie een potentieel wapen. Allemaal redenen om hier nog eens serieus naar te kijken.”

Carbidschieten in Drenthe

De Stichting Carbidschieten Drenthe zag de afgelopen weken een forse toename in de verkoop van carbid. Tegen de NOS zei voorzitter John Schoonheim met smart te wachten op een beslissing van de Veiligheidsregio over het carbidschieten: ,,We staan hoe dan ook achter de beslissing. Als het mag, moeten we teruggaan naar de basis: carbidschieten met een clubje van vier of zes mensen. Lekker knallen en wat eten en drinken.’’

Het carbidschieten in Noordbarge werd voor de komende jaarwisseling al afgelast. Het team dat het evenement elk jaar organiseert, ziet geen kans dit te doen met inachtneming van de coronaregels

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu