BTW-strop Assen door uitlenen personeel

Foto: Archief DvhN

Het uitlenen van het gemeentelijk welzijnspersoneel naar de particuliere organisatie Vaart Welzijn levert de gemeente Assen een fikse financiële tegenvaller op.

Het uitlenen van het gemeentelijk welzijnspersoneel naar de particuliere organisatie Vaart Welzijn levert de gemeente Assen een fikse financiële tegenvaller op.

De Belastingdienst vindt namelijk dat de detachering BTW-plichtig is. Dat heeft forse consequenties omdat Vaart Welzijn geen BTW kan verrekenen. De kosten komen daardoor bij de gemeente te liggen. Het gaat voor de maximaal zes jaar durende overeenkomst met Vaart Welzijn om 780.000 euro ofwel 163.000 euro per jaar.

Daar komt nog een ander financieel nadeel bij. De verwachting is dat bij de overgang van het personeel als compensatie ook zogeheten frictiekosten moeten worden betaald. Die komen uit op 420.000 euro, waardoor de gemeente in totaliteit met een strop komt te zitten van 1,2 miljoen euro.

Aanbesteding

Assen heeft via aanbesteding het welzijnwerk sinds 1 juli vorig jaar ondergebracht bij Vaart Welzijn. Onderdeel van de overeenkomst was dat het gemeentelijk welzijnspersoneel in vaste dient (opbouw-, jongeren- en sportbuurtwerkers) over zouden gaan naar de nieuwe organisatie.

De medewerkers konden er voor kiezen om uit dienst te treden bij de gemeente en bij Vaart Welzijn in dienst te treden. De werknemers konden ook besluiten niet over te stappen en zich boventallig te laten verklaren. De derde optie was zich laten detacheren bij Vaart Welzijn en dus in dienst te blijven bij de gemeente. In die gevallen moet de gemeente de BTW betalen.

B en W komen bij de presentatie van de voorjaarsnota met een concreet voorstel om de extra kosten te dekken. In eerste instantie wordt gedacht om gebruik te maken van de financiële ruimte binnen het programma Meedoen, een van de producten van de nieuwe welzijnsorganisatie. Hier wordt 540.000 euro uit gehaald. De resterende 660.000 euro wordt ten laste gebracht van de gemeentelijke frictievoorziening. Deze pot wordt daarna weer aangevuld vanuit de algemene reserve.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu