Babbelaars (20) de cel in voor grootschalig oplichten bejaarden Hoogeveen

Fietsen met fietstassen van PostNL.

Een Zaandammer (20) en een Amsterdammer (20) die in Hoogeveen vorig najaar tientallen hoogbejaarden hebben opgelicht door te doen alsof ze bezorgers van PostNL waren, hebben een gevangenisstraf van respectievelijk 24 maanden en 137 dagen gekregen.

De mannen hadden een geraffineerde methode om ouderen veel geld te ontfutselen, zo bleek eind juli tijdens de rechtszaak. De Zaandammer was de hoofdverdachte, en is veroordeeld op 23 van de 25 aanklachten.

Geraffineerde methode

De mannen gingen telkens hetzelfde te werk. Ze belden naar de vaste telefoonlijn van het slachtoffer om te vertellen dat er een pakje zou worden bezorgd. Dit waren veelal oudere mensen in serviceflats en aanleunwoningen. Wel zou er voor het pakje 1 euro betaald moeten worden. Vervolgens belde de Zaandammer aan, gehuld in een PostNL-jas en met een pinautomaat in de hand. De slachtoffers moesten vervolgens de euro afrekenen, waarbij de eerste transactie vaak ‘misging’ maar was de pincode al afgekeken.

Bij de tweede transactie zorgde de Zaandammer ervoor dat hij de pinpas ongemerkt in handen kreeg. De bejaarde bewoner kreeg vervolgens een andere pinpas terug van een eerder slachtoffer. Met de echte pinpas, pinde de Zaandammer snel een groot bedrag, vaak meer dan 2000 euro tegelijk net zo lang tot de kaart geblokkeerd werd. Het ‘pakje’ bleek een lege cadeaukaart in een envelop.

Medepleger bestuurde de auto

De Amsterdamse medepleger bestuurde de auto voor de Zaandammer voor de oplichtingen in Hoogeveen, en had zelf ook 2800 euro op zak. Volgens de rechter moet het hem zijn opgevallen dat de Zaandammer overal wilde stoppen om grote bedragen te pinnen en telkens de PostNL-jas meenam als hij aanbelde bij de zorgflats en aanleunwoningen.

De Zaandammer heeft volgens justitie ook toegeslagen in Harlingen, Sneek, Dokkum, Venray en Sliedrecht. Er werden pinpassen bij de Zaandammer gevonden van mensen die niet te traceren waren. De officier zei hier eind juli over: ,,Vermoedelijk hebben we niet alle benadeelde kunnen opsporen.’’

De rechtbank rekent het de oplichters aan dat de mannen misbruik hebben gemaakt van het vertrouwen van oudere mensen en dat zij geen verantwoordelijkheid nemen voor hun daden. De mannen hebben altijd ontkend. De hoofdverdachte heeft 24 maanden cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk gekregen. Tegen hem was eerder 4 jaar cel geëist, maar dat vond de rechter vanwege zijn jonge leeftijd niet passend. Zij medeverdachte kreeg 137 dagen cel, waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Hij heeft zijn straf in voorarrest al uitgezeten.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu