Ballonvaarder Roy Gommer uit Dalen baalt van stilte in de lucht: ‘Pleziervaart moet kunnen doorgaan’

Op 20 mei maakte Roy Gommer uit Dalen de eerste vaart met de nieuwe luchtballon. Eigen foto

Ballonvaarder Roy Gommer had zich inmiddels verzoend met het schrappen van het WK Ballonvaren in Slovenië, maar het steekt de 26-jarige Dalenaar dat er nog steeds geen enkel zicht is op het hervatten van de pleziervaart.

,,De commerciële ballonvaart is nog niet toegestaan. Het vaarseizoen gaat normaal gesproken in april van start, maar dit voorjaar bleef het door de coronacrisis stil in de lucht.”

‘Er wordt met twee maten gemeten’

Gommer zegt begrip te hebben voor het feit dat iedereen zich aan de regels moet houden, maar noemt het vreemd dat er met twee maten wordt gemeten.

,,De vliegtuigen gaan weer de lucht in en het openbaar vervoer is inmiddels volop in de running. Ook hier is het handhaven van de anderhalve meter afstand vrijwel onmogelijk. Dan denk ik: waarom moeten wij dan aan de grond blijven? De kans op besmetting in de buitenlucht is minimaal.”

Nieuwe luchtballon

Onlangs maakte Gommer samen met zijn nieuwe sponsor Richard Fieten nog wel de eerste vaart in zijn nieuwe ballon. ,,Daarnaast mag ik nu gelukkig wel weer solo vliegen, want op deze manier maak ik in ieder geval voldoende trainingsuren. Het EK 2021 is de stip aan de horizon. Het WK in Slovenië is twee jaar opgeschoven.”

‘Je moet creatief zijn om pleziervaart weer op te starten’

Met de vele zomerse avonden in het verschiet wil Gommer niets liever dan de pleziervaart weer opstarten. Volgens de ballonvaarder uit Dalen, die ook deel uitmaakt van de corona-werkgroep van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL), moet dit met enige creativiteit ook gestalte kunnen krijgen.

,,Er is een protocol opgesteld om zo tegemoet te komen aan de regels die het RIVM heeft opgesteld. De verruiming die enkele weken geleden werd afgekondigd, was helaas uitsluitend voor piloten die nu met hun eigen gezin mogen varen. Of een piloot die maximaal één passagier aan boord mag hebben. Dat is echter heel marginaal. De sector kan daar uiteraard niet volwaardig op draaien. In de buurlanden België en Duitsland zijn wel de eerste stappen gezet om de commerciële ballonvaart weer op te starten.”

Meer dan 250 ballonvaarten

Gommer, die in het dagelijks leven werkzaam is als adviseur bij een onderzoeks- en adviesbureau, had de wind de afgelopen jaren duidelijk in de rug. Hij heeft inmiddels meer dan 300 vlieguren en ruim 250 ballonvaarten achter zijn naam staan. Hij heeft zich in een kort tijdsbestek bij de beste ballonvaarders van Nederland geschaard. Door zijn prestaties had Gommer zich gekwalificeerd voor deelname aan het WK in Slovenië, dat in september zou worden georganiseerd.

Zijn eerste vaart maakte Roy op zijn twaalfde

Op zijn twaalfde maakte Roy Gommer zijn eerste vaart. Zeven jaar geleden besloot hij de opleiding te volgen. Met als resultaat dat hij in 2014 zijn brevet behaalde en heeft toen direct zijn eerste luchtballon aangeschaft.

Gommer neemt deel aan wedstrijden en organiseert recreatieve vluchten. „Normaliter maak ik tussen de 60 en 70 vaarten per jaar en het is altijd een unieke belevenis. Hopelijk kunnen de passagiers daar weer snel van genieten, want die verruiming moet er snel komen. Dat is verantwoord.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu