Bart Plaatje uit Rolde is verkozen tot algemeen secretaris - de tweede man dus - van vakbond FNV. 'We moeten weer meer lullen met werkers'

Bart Plaatje is door het ledenparlement van FNV gekozen als de nieuwe algemeen secretaris van de vakbond. Daarmee heeft de Drent een belangrijke spilfunctie te pakken in de arbeidersbeweging.

Bart Plaatje is de nieuwe bondsecretaris

Bart Plaatje is de nieuwe bondsecretaris Foto: Rens Hooyenga

Plaatje (49) kreeg bij de verkiezing ruim 60 procent van de stemmen. Zijn tegenstrever Ingrid Rep (58) uit Utrecht de overige kleine 40 procent. Niet alle leden van FNV konden stemmen.

De keuze lag in handen van ruim 100 kaderleden uit verschillende sectoren en aangesloten bonden. Dit ledenparlement werd eerder dit jaar gekozen, net als voorzitter Tuur Elzinga. Elzinga vormt met Plaatje en nog vijf andere leden het dagelijks bestuur van de grootste vakbond van Nederland.

Kritisch activist

Met Plaatje kiest de vakbond voor een radicale bestuurder aan de leiding van de vereniging en werkorganisatie. Plaatje staat binnen de bond bekend als kritisch activist en succesvol stakingsorganisator. Hij was betrokken bij de langste na-oorlogse staking van schoonmakers in 2010. Het afgelopen jaar was hij het gezicht van de landelijke campagne tegen de uitwassen van arbeidsmigratie.

Ingrid Rep, geboren in Onstwedde, was sinds oktober 2017 de algemeen secretaris. Dat was vlak na de fusie van kleinere bonden tot een grotere FNV in 2015. Sindsdien zakte het ledenaantal onder het miljoen. Rep heeft zich naar eigen zeggen gericht op het intern op orde brengen van de organisatie.

‘We kachelen achteruit’

Haar tegenstander voor de functie en opvolger Plaatje is kritisch op de staat van FNV: ,,We doen het nu niet goed genoeg. We kachelen achteruit. Ik heb de antwoorden wél: meer lullen met werkers, uitgaan van hun kracht en ze inschrijven als lid. Zo simpel is het.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu