Basisscholen in Drenthe en Groningen gaan maandag open, maar twijfels blijven: 'Afwachten hoe het in de praktijk gaat'

De basisscholen gaan maandag na weken van thuisonderwijs weer open. Noordelijke schoolbesturen doen er alles aan om de klassen veilig te houden. Zij zien nog wel wat beren op de weg.

De scholen gaan maandag weer open.

De scholen gaan maandag weer open. Foto: Shutterstock

Geert Bijleveld van Stichting Openbaar Onderwijs Marenland (met scholen in Noordoost-Groningen) liet zich de voorbije dagen kritisch uit over de besluitvorming rondom het opengaan van de scholen. Even twijfelde hij, maar de Marenland-scholen gaan ook ‘gewoon’ alle dagen volledig open.

Pissig

„Er worden allerlei regels en adviezen opgelegd, maar wij missen speelruimte om daar goed mee om te gaan”, zegt Bijleveld. „Daar was en ben ik nog steeds wel een beetje pissig over.”

De belangrijkste regels voor de scholen zijn verplichte looproutes, gescheiden pauzes en verschillende lestijden. Bij een besmetting in de klas moet de hele klas vijf dagen in quarantaine. Daarna kunnen de leerlingen zich laten testen, of nog vijf dagen langer in quarantaine blijven. Mondkapjes voor groep 7 en 8 worden dringend aangeraden.

Bijleveld wil vooropstellen dat hij blij is dat leerlingen door deze maatregelen weer naar school mogen, maar vindt dat nog te veel onduidelijk is. „Daarbij stoort het vooral dat alles op laatste moment moet. Begin deze week kregen we allerlei adviezen en aanwijzingen, daarna volgde de persconferentie en woensdag aan het einde van de dag kwam minister Slob met een brief met opnieuw enkele toevoegingen en adviezen. En dan verwachten ze dat we er maandag al klaar voor zijn.”

‘Behoorlijk risico’

Hij vindt het bijvoorbeeld lastig dat leerlingen met een neusverkoudheid volgens de laatste adviezen welkom zijn op school. „Bij kinderen met chronische verkoudheidsklachten, door bijvoorbeeld hooikoorts, snap ik dat uiteraard. Maar bij andere kinderen neem je een behoorlijk risico. Maar goed, we hebben begrepen dat hierover nog met het Outbreak Management Team over gesproken wordt.”

Bij Albert Velthuis van Christelijke Kindcentra (CKC) Drenthe leefde geen twijfel over het openstellen van de scholen. „Natuurlijk hebben we goed nagedacht, maar als je je gezond verstand gebruikt, kun je scholen veilig inrichten. Uiteraard hebben we wel oog voor de zorgen die er bijvoorbeeld bij ouders en personeel leven. Daarover zijn we met iedereen in gesprek.”

Onder CKC Drenthe vallen scholen van verschillende omvang. „Dat maakt het vooral wat lastiger”, zegt Velthuis. „De grotere scholen zullen het bijvoorbeeld moeilijker vinden om een goed pleinrooster te maken. Bij de kleinere scholen voorzie ik minder moeilijkheden.”

Oog voor angstige leerkrachten

Vrijwel alle scholen geven aan oog te hebben voor leerkrachten die angst hebben om voor de klas te staan. „Voor hen proberen we van alles te regelen en goede zorg te bieden”, zegt bestuursvoorzitter Marieke Andreae van Scholengroep Opron, met scholen in Midden-Groningen, Stadskanaal en Veendam. „Angst voelen tijdens het werk mag natuurlijk niet, dus we dwingen niemand. En mensen die binnen de risicogroep vallen, hoeven natuurlijk niet voor de klas te staan. Het kan dus heel goed zijn dat er maandag klassen zijn die alsnog online les krijgen in plaats van op school, als er geen vervanging is.”

Ook bij de basisscholen van Plateau Integrale Kindcentra in Assen leven nog wat bezwaren. Neem de buitenschoolse noodopvang, zegt directeur-bestuurder Bert Dekker: „We snappen dat die nodig is, maar de vraag stijgt enorm. Hier komen kinderen vanuit verschillende groepen en zelfs verschillende scholen bij elkaar samen, dat is heel lastig veilig in te richten. Daar moet landelijk zeker nog naar gekeken worden. Misschien moeten we het gehanteerde criterium van één ouder met een cruciaal beroep verhogen naar twee.”

Geen gymles

Op de Plateau-scholen wordt in ieder geval het vak gymnastiek tot nader orde geschrapt. „Wisselingen in kleedruimtes en het moeten ontsmetten van alle banken en toestellen is te lastig”, legt Dekker uit. „We compenseren het gemis aan gymles door meer buiten te spelen. Volgende week gaat het sneeuwen, kunnen we mooi sneeuwballen gooien en een sneeuwpop maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu