Basisschool De Wel in Nijeveen dicht na coronabesmettingen bij leerkrachten: zeven klassen naar huis gestuurd

Kindcentrum De Wel in Nijeveen. Foto: Google Maps

Steeds meer basisscholen in Drenthe sluiten de deuren vanwege coronabesmettingen. Na Eelde en Nijeveen gaat ook een school in Vries dicht.

Openbare basisschool De Vijverstee in Vries sluit donderdag en vrijdag de deuren nadat een leerkracht positief is getest op corona. ,,Een stagiaire was eerder positief getest, maar nu is ook een leerkracht besmet. In overleg met de GGD gaan daarom alle groepen niet naar school. De leerlingen krijgen les op afstand”, zegt directeur Karin van Geffen.

Het is de tweede school van de stichting Baasis die sluit vanwege coronabesmettingen. Dinsdag ging obs De Veenvlinder in Eelde dicht, nadat twee leerkrachten van de basisschool met 320 leerlingen besmet waren met corona.

De Wel Nijeveen

Christelijke basisschool De Wel in Nijeveen is sinds dinsdagmiddag dicht, nadat drie leerkrachten positief hebben getest op het coronavirus. De zeven klassen krijgen thuisonderwijs tot aan de herfstvakantie, aldus schooldirecteur Jan Schaper.

Afgelopen weekend bereikte Schaper het bericht dat twee leerkrachten een positieve testuitslag hadden ontvangen. Inmiddels is daar een derde besmettingen bijgekomen. Vier andere leerkrachten zitten uit voorzorg thuis. Volgens de directeur was de sluiting het gevolg van het wegvallen van de leerkrachten. „Gezondheidstechnisch hadden we open kunnen blijven. We zijn ook niet op het advies van de GGD dichtgegaan..”

Nog een leerkracht is in afwachting van de testuitslag. Docenten die nog op locatie hun digitale lessen willen invullen, mogen naar school komen. Ook Schaper is nog gewoon op De Wel aan het werk.

Herfstvakantie komt als geroepen

Volgens hem komt de herfstvakantie van aanstaande vrijdag buitengewoon gunstig. „Als we de lessen deze week en volgende week gewoon hadden moeten inrichten, weet ik niet waar ik moet beginnen met zoeken naar personeel.”

De lessen van maandag konden met „uitstekende hulp van een detacheringsbureau nog doorgaan”, zegt Schaper. „Maar het was, ondanks al mijn goede hoop, een hopeloze situatie geworden. We moesten met halve riemen roeien. Dus besloten we dinsdag de deuren voorlopig te sluiten. We zijn niet de eerste, en zullen zeker niet de laatste zijn.”

Bron- en contactonderzoek

De maandag na de herfstvakantie staat er op De Wel een studiedag op het rooster, waardoor de 150 leerlingen een extra dag vrij zijn. „We richten ons dus op die dinsdag. De docenten die positief getest zijn, hebben milde klachten. Als hun klachten niet coronagerelateerd waren, hadden ze gewoon door kunnen werken. Maar met dit virus kun je niet voorzichtig genoeg zijn.”

De kinderopvang en de buitenschoolse opvang die onder dezelfde vlag opereren, zijn wel geopend.

Nieuws

menu