Basisschool De Zwaluw in Zandpol nam een hoge vlucht: van te weinig leerlingen naar gebrek aan parkeerruimte. 'Durven, doen, doorzetten'.

Bijna niets in het leven is onmogelijk. Kijk in Zandpol. Een paar jaar geleden dreigde daar de basisschool dicht te gaan vanwege een gebrek aan leerlingen. Nu is er een ander tekort, aan parkeerplaatsen.

Leerlingen en leerkrachten van basisschool De Zwaluw in Zandpol. Links vooraan staat Bianca Sint met haar zoon Kyle. Directeur Mirella Peters is rechts achteraan nog net te zien, met blonde krullen en roodzwarte blokjesblouse.

Leerlingen en leerkrachten van basisschool De Zwaluw in Zandpol. Links vooraan staat Bianca Sint met haar zoon Kyle. Directeur Mirella Peters is rechts achteraan nog net te zien, met blonde krullen en roodzwarte blokjesblouse. Foto: Jan Anninga

Het waren geen donkere wolken die zich in 2016 samenpakten boven Zandpol. Nee, ze waren gitzwart. De Zwaluw, de enige basisschool in het dorp, moest na ruim negentig jaar voorgoed op slot. Te weinig leerlingen. De vraag was alleen nog wanneer de school zou gaan sluiten, 2016 of 2017. ,,Momenteel gaan er 24 kinderen naar De Zwaluw en volgens de prognoses zijn dit er na de zomer nog twintig. De vraag is of je met zo weinig leerlingen nog met een nieuw en allerlaatste schooljaar moet beginnen’’, zo liet onderwijsstichting Viviani in februari 2016 weten.