Basisschool in Nieuwlande viert eeuwfeest

Basisschool viert eeuwfeest

De Hoeksteen in Nieuwlande bestaat binnenkort precies een eeuw. Het hele jaar is het een beetje feest op de christelijke basisschool, maar de reünie wordt een hoogtepunt.

De Hoeksteen in Nieuwlande bestaat binnenkort precies een eeuw. Het hele jaar is het een beetje feest op de christelijke basisschool, maar de reünie wordt een hoogtepunt.

Onderwijzers werden groepsleerkrachten en de oude School met den Bijbel is nu christelijke basisschool. Maar De Hoeksteen bleef De Hoeksteen. ,,Laagdrempelig. Open en transparant. En met korte lijnen: iedere leerkracht kent alle kinderen en omgekeerd'', vat adjunct-directeur Roelanda van der Felz samen.

De school bestaat precies honderd jaar en maakt zich op voor een grote reünie. Een jubileumboek, met veel foto's, is in de maak.

Met 85 kinderen schoot De Hoeksteen op 1 maart 1916 uit de startblokken. Het ging meteen hard met de aanwas van leerlingen. Zodanig zelfs dat in deze beginjaren van de school een deel van de kinderen les kreeg in de hervormde kerk. In 1927 telde De Hoeksteen al 204 leerlingen.

Alleen in 1953, na de komst van een grote groep Ambonezen naar Geesbrug, kwam de teller eventjes nog hoger uit: 209. Van der Felz: ,,Op dit moment zitten we op acht leerkrachten en 108 leerlingen, een aantal dat de laatste jaren vrij stabiel is gebleven.''

Multifunctioneel centrum

Twee jaar geleden verliet De Hoeksteen het oude gebouw aan de Julianalaan en trok de school in bij De Opsteker, het nieuwe multifunctioneel centrum. Dat biedt ook onderdak aan onder meer openbare basisschool De Driesprong, de peuterspeelzaal, de fysiotherapeut, de logopedist en het dorpshuis.

De Hoeksteen heeft besloten het hele schooljaar 2015-2016 een feestelijk tintje te geven. Onbetwiste hoogtepunten worden evenwel de reünie op zaterdag 27 februari en het Ot en Sien-feest voor de kinderen in juni. En dan is er nog het jubileumboek.

,,Bij het 75-jarig bestaan is ook een jubileumboek gemaakt. Maar nu staan er veel meer foto's in. Toen was dat niet te betalen'', vertelt de adjunct-directeur. Op de reünie verwacht ze tussen de 100 en 200 oud-leerlingen en -leerkrachten.

Tekst: Hans Knijff
Foto: Gerrit Boer

Nieuws

menu