Bedreigde drugs-verdachte staat achter gesloten deuren terecht

Ivo J., medeverdachte in de grote Meppeler drugszaak Maggiora, staat vrijdag in Assen achter gesloten deuren terecht. Dat laat de Rechtbank Noord-Nederland weten.

De 28-jarige J. uit Meppel heeft als enige verdachte volledige openheid van zaken gegeven over de drugsbende, waarvan vanaf woensdag in totaal acht verdachten terechtstaan. De rechtbank heeft daar tien dagen voor uitgetrokken.

De bende rond hoofdverdachte Saied H. (33) wordt verdacht van het smokkelen van 88 kilo cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek, het voorbereiden van een coketransport van 400 kilo, drugshandel in Nederland, Duitsland en Zweden, vuurwapenbezit, witwassen en het vormen van een criminele organisatie in 2014 en 2015.

Veertig verklaringen

J., die wordt gezien als rechterhand van H., legde na zijn arrestatie bijna veertig uitgebreide verklaringen af, omdat hij schoon schip wil maken en uit het criminele milieu wil stappen. Dat heeft ertoe geleid dat hij nu voor zijn leven moet vrezen. Hij wordt door justitie beschermd, omdat via Team Criminele Inlichtingen informatie is binnengekomen dat Saied H. hem uit de weg wil laten ruimen.

Er was al besloten dat J., samen met medeverdachte Pascal W. (44) - die ook deels zijn betrokkenheid bij één coketransport heeft bekend en belastend over hoofdverdachte H. heeft verklaard - vrijdag apart zou terechtstaan. Dit in verband met de veiligheid van beide mannen.

‘In alle vrijheid verklaren’

Dat de rechtbank nu ook heeft besloten bij hun zitting de deuren te sluiten, is opmerkelijk. Doorgaans worden alleen zaken tegen minderjarige verdachten achter gesloten deuren behandeld. In de praktijk betekent dit dat er behalve de verdachten en hun advocaten niemand de zaal in mag. ,,De rechtbank doet dit omdat ze het belangrijk vindt dat deze verdachten in alle vrijheid kunnen verklaren”, aldus een woordvoerder. Meer toelichting geeft de rechtbank niet.

,,Een volstrekt onbegrijpelijke beslissing”, zegt advocaat Louis de Leon van hoofdverdachte Saied H. ,,Dit begint op achterkamertjespolitiek in de rechtbank te lijken.” Advocaat Niels van Schaik die ook oom Hassan H. (53) uit Almere bijstaat is iets milder: ,,Uitzonderlijk en niet zonder meer een juiste gang van zaken”, zegt hij.

Getuige onder ede

De advocaten willen horen wat J. tegen de rechters te zeggen heeft om daarna ook de mogelijkheid te hebben hem als getuige onder ede te kunnen horen in de rechtbank.

De Leon: ,,Deze beslissing wordt woensdag zeker een discussiepunt in de rechtszaal. Ik wil eerst van de rechtbank horen wat nu eigenlijk de echte reden is om de deuren te sluiten. Als het daarna onbegrijpelijk blijft, ga ik de rechtbank wraken.”

Van Schaik: ,,De verdediging heeft de politieverklaringen van J. niet kunnen verifiëren, omdat hij zich - na een eerder verzoek hem te mogen verhoren bij de rechter-commissaris - heeft beroepen op zijn verschoningsrecht (een verdachte hoeft niet te verklaren om te voorkomen dat hij zichzelf belast, red).

Nu wordt ook een nieuwe mogelijkheid om zijn verklaringen te toetsen voor ons afgesneden. Het is de vraag of de rechtbank dit wel zo kan besluiten zonder daarover de mening van de verdediging te hebben gehoord. Bovendien, J. heeft al bijna veertig verklaringen afgelegd. Hoeveel meer vrijheid heeft hij nodig?”

Behalve J. en W. staan de andere zes verdachten vanaf woensdag wel in het openbaar terecht.

Nieuws

menu