Bedrijventerrein Riegmeer bij Hoogeveen gaat in de herkansing

Bedrijventerrein Riegmeer is dankzij de aanleg van de rondweg om Hollandscheveld ook ontsloten Foto: DvhN

Hoogeveen wil Riegmeer opnieuw in de etalage zetten door in te spelen op actuele trends en ontwikkelingen. Het bedrijventerrein richt zich de komende jaren op specifieke bedrijvigheid en duurzame mogelijkheden.

Om kavels op Riegmeer, tussen Hoogeveen en Hollandscheveld, aantrekkelijker te maken voor bedrijven is een nieuwe ontwikkelingsvisie opgesteld. Daar is vooraf uitgebreid over gebrainstormd.

De visie voor het noordelijke deel (36 hectare) wordt volgende week donderdag in de gemeenteraad besproken. Het fungeert als ‘stip op de horizon’ en vormt de basis voor een stedenbouwkundigplan, de grondexploitatie en het verkoop- en marketingplan.

Afboeking

Het is een nieuwe poging om leven te blazen in het kwakkelende Riegmeer, dat vooral in het nieuws was vanwege een afboeking van de grond van bijna 11 miljoen euro, vier jaar geleden. Maar er gloort hoop, zo meent de gemeente.

Er is weer belangstelling voor het bedrijventerrein, op het nabijgelegen Buitenvaart zijn nog maar weinig kavels beschikbaar en met de aanleg van de rondweg naar Hollandscheveld is de ontsluiting naar Riegmeer eindelijk afgerond.

Om te kunnen concurreren met andere regionale bedrijventerreinen wil Hoogeveen Riegmeer onderscheidend maken. Het moet boven andere locaties uitsteken.

Hoe? Door volgens de gemeente aan te sluiten ‘op de wensen van de markt’. Hoogeveen focust op specifieke bedrijvigheid, waaronder maakindustrie, logistiek en transport. Bij voorkeur voor lokale ondernemers, maar - zo staat in de visie- ‘interessante bedrijvigheid van buiten de regio wordt niet uitgesloten.’

Waterstof

Daarnaast richt de gemeente zich op de duurzame opwekking en toepassing van energie, met alternatieven als groen gas en waterstof.

Garanties op succes zijn er niet. Trends en verwachte ontwikkelingen kunnen op het moment van gronduitgifte door de realiteit achterhaald zijn. ‘Er is altijd een bepaalde mate van onzekerheid’, zo staat in de visie.

De ontwikkeling van Riegmeer heeft een lange voorgeschiedenis. In 1999 werd in de Regiovisie Zuid-Drenthe/ Noord-Overijssel gesteld dat Hoogeveen kan profiteren van de ligging en infrastructuur.

Dit leidde tot het bestemmingsplan Bedrijventerrein Buitenvaart II (waar Riegmeer onderdeel vanuit maakt). Dat werd in 2006 door de gemeenteraad vastgesteld.

Kredietcrisis

De kredietcrisis tussen 2007 en 2011 zorgde er voor dat de vraag naar nieuwe kavels verdampte. Dat effect ijlde vervolgens in de daaropvolgende jaren na.

Nieuws

Meest gelezen

menu