Begrip voor afblazen Zuidlaardermarkt. Maar winkeliers, horeca en paardenhandelaren zitten wel met de gebakken peren. 'Het is dubbel zuur'

Het afgelasten van de Zuidlaardermarkt heeft een enorme impact op de Zuidlaarder middenstand en horeca. Ook paardenhandelaren zitten nu met de gebakken peren.

Voor paardenhandelaren is het afgelasten van de Zuidlaardermarkt een hard gelag.

Voor paardenhandelaren is het afgelasten van de Zuidlaardermarkt een hard gelag. Foto: Archief/Corné Sparidaens

„Ontzettend jammer dat het niet doorgaat”, zegt voorzitter Rinse Dijkstra van Verenigd Ondernemend Zuidlaren (VOZ). „Maar het was wel te verwachten natuurlijk. Houd met tienduizenden mensen maar eens anderhalve meter afstand op straat of in het café. Dat lukt niet.”

Dubbel zuur

Dijkstra vindt het vooral voor de horeca in het dorp ‘dubbel zuur’ dat de Zuidlaardermarkt niet doorgaat. „Die heeft al zo’n slecht voorseizoen gehad. En nu gaat de markt ook nog niet door. De horeca draait dan altijd een behoorlijke omzet, die valt ook weg. Je praat al gauw over tonnen, dat is veel voor een dorp als Zuidlaren.”

Ook andere ondernemers zullen het in de portemonnee merken dat de Zuidlaardermarkt dit jaar niet doorgaat. „We hebben rond de markt altijd de kermis, activiteiten en een koopzondag. Dan is het druk in het dorp. Uit de opbrengst van de verhuur van kermisstandplaatsen wordt een deel van de activiteiten rond de Zuidlaardermarkt betaald.”

‘Geen verrassing’

Fred Dalebout, eigenaar van het Brinkhotel, snapt de beslissing van de burgemeester. „Het is jammer, maar geen verrassing natuurlijk. Het is in ieder geval fijn dat de beslissing nu al genomen is, zodat de onzekerheid weg is. Maar dat het afgelasten een grote impact heeft op de lokale economie is wel duidelijk. Ook wij zitten altijd helemaal vol tijdens de markt.”

Dalebout hoopt dat het gaat lukken om een aantal kleinschaliger activiteiten of evenementen op te zetten als alternatief. „Daarover willen de organisatiecomités nog in gesprek.”

Roelof Haaijer van Grand Café Zuidlaren ligt er niet zo wakker van dat de markt niet doorgaat. „We moeten zoveel kosten maken voor de Zuidlaardermarkt, dat we altijd alleen de benedenzaal open hebben. Bovendien is De Nacht van Zuidlaren op maandag niet meer wat het geweest is. Je hebt laat in de avond en in de nacht met name jongeren op straat. De Zuidlaarders gaan de zaterdag voor de markt op de stap, en de dag van de markt zelf natuurlijk.”

‘Voor paardenhandel is Zuidlaren nog altijd belangrijk’

Naast de lokale middenstand hebben ook de paardenhandelaren last van het wegvallen van de Zuidlaardermarkt. Volgens Rinus Bakker, voorzitter van de Centrale Bond van Paardenhandelaren in Nederland (Cebopa), is de derde dinsdag in oktober voor veel handelaren nog altijd een belangrijke dag. „Je hoort weleens mensen die zeggen dat het vooral nog folklore is, maar als we onze paarden allemaal vanuit huis zouden kunnen verkopen, hadden we dat wel gedaan. Voor de handel is Zuidlaren nog altijd belangrijk en heeft de markt grote economische waarde.”

In Zuidlaren komen handelaren vanuit heel Nederland en ver daarbuiten bijeen om al handjeklappend zaken met elkaar te doen. Nu dat niet meer kan, wordt handelen een stuk ingewikkelder, zegt Bakker.

„Nu moet je heel Nederland doorcrossen om bij verschillende paardenhandelaren langs te gaan. En voor buitenlandse handelaren is het ook heel handig dat het Nederlandse aanbod een paar keer per jaar bij elkaar komt in Hedel, Elst en Zuidlaren. Via internet kan veel, maar een paard kopen van een foto of filmpje is toch lastig. Je wilt een dier toch even in levenden lijve zien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu