Beilen-West zet de schouders eronder voor een heus beleefpad

Gerko van IJsselmuiden van Platform Beilen-West bij het -nu nog- overwoekerde vennetje. Op het hoger gelegen gedeelte komt straks een hole van het discgolfparcours. Spelers moeten de frisbee over het vennetje zien te krijgen.

De groene grens tussen woonwijk Beilen-West en de A28 is nu een onoverzichtelijke, verwilderde boel. Een buurtinitiatief brengt daar verandering in.

Beilen-West krijgt volgend jaar een heus beleefpad. Dat omvat meer dan de naam doet vermoeden. Beilenaren kunnen straks in het uitgestrekte groene gebied (twee kilometer lang) discgolfen, fietscrossen, het natuurdoepad bewandelen of zonnen op de nieuwe zonneweide.

Platform Beilen-West, het overkoepelende orgaan van alle wijkverenigingen in de buurt, nam het initiatief. Gerko van IJsselmuiden van het platform: ,,Er was in de wijk behoefte dit aan te pakken”, zegt hij. Bovendien had de gemeente al plannen voor de aanpak van een gedeelte van het pad en was er subsidie beschikbaar.

Nu nog een plan.

,,We wilden de invulling aan de inwoners zelf overlaten”, vertelt Van IJsselmuiden. In september huurde het platform een touringcar en bezochten enthousiastelingen het beleefpad in Hoogersmilde en het Steenbergerpark in Hoogeveen, waar sinds vorig jaar de eerste discgolfbaan van Noord-Nederland ligt. ,,Dat is zó leuk”, roept hij. ,,De hele groep was er meteen enthousiast over.” Discgolf, het best te omschrijven als een kruising tussen minigolf en frisbee, is gemakkelijk te spelen voor jong en oud.

Een werkgroep van zes personen werkte de ideeën verder uit. De 10-jarige Lysanne Kraeima stortte zich vol overgave op het beleefpad. Ze bedacht er natuurweetjes en -opdrachten bij. Haar ideeën werden onlangs beloond met 750 euro prijzengeld bij de ideeënwedstrijd voor jeugd in Midden-Drenthe, Up2You.

Zonneweide en fietscrossbaan

 Een groep yogaliefhebbers zag wel wat in een zonneweide. Ook komt er een fietscrossbaan. ,,Kinderen uit de buurt fietscrossen al volop. Ze maken een eigen baan op het schoolplein, met als gevolg dat de zandbak vaak leeg is”, lacht Van IJsselmuiden. Bij de crossbaan komt een materiaalhokje, zodat de gebruikers de baan zelf kunnen onderhouden

,,Er waren ook mensen die graag kruidenbaden wilden”, vertelt hij. Dat haalde het niet, omdat het niet gemakkelijk te onderhouden is. Tijdens de twee bijeenkomsten met de buurt bleek dat een punt van zorg. De gemeente doet het reguliere onderhoud, het wijkpreventieteam controleert regelmatig of het beleefpad er nog netjes bij ligt.

Frisbee-acties

Op 13 juni, tijdens de nationale Buitenspeeldag, houdt het platform de officiële kick-off voor de buurt. Daarbij hoort (natuurlijk) een demonstratie discgolf. Na de zomer gaan de handen uit de mouwen. ,,Een extern bureau legt de discgolfbaan aan, de rest doen we zelf.” Van IJsselmuiden hoopt dat de werkzaamheden eind dit jaar klaar zijn. De officiële opening is in het voorjaar. Dan moeten zoveel mogelijk Beilenaren het pad weten te vinden. ,,We zijn al volop aan het brainstormen over frisbee-acties.”

Nieuws

menu