Beilense (85) intens verdrietig en van slag. Door verbod raambezoek verzorgingshuis kan zij haar man (90) niet meer zien

Een bewoner in verpleeghuis, dit is niet de Altingerhof. Foto: archief.

,,Mijn moeder is intens verdrietig en compleet van slag”, zegt Maaike Slothouber. Elke middag ging de Beilense (85) naar verpleeghuis Altingerhof om haar man (90) te bezoeken. Verpleeghuisbewoners mogen al weken geen bezoek meer ontvangen vanwege de coronacrisis. ,,Daarom troffen mijn ouders elkaar bij een raam, zodat ze elkaar onder het bellen in de ogen konden kijken.”

Een dag of vijf geleden belde moeder overstuur naar haar kinderen. Door het Altingerhof was haar meegedeeld dat bezoek bij het raam was verboden. ,,We dachten eerst dat onze moeder het misschien niet goed had begrepen. Maar mijn broer heeft naar een zorgmanager gebeld en die bevestigde het verhaal. Voor mijn ouders is het verschrikkelijk dat ze elkaar niet meer kunnen zien. Vooral voor mijn moeder, want zij zit heel veel alleen. Bezoek dat zij krijgt, moet ook op afstand blijven.”

64 jaar getrouwd

De vader van Slothouber verblijft in het verpleeghuis, omdat hij als gevolg van een hersenbloeding erg zorgbehoevend is. Haar ouders zijn 64 jaar getrouwd. ,,Het is sowieso al heftig als je gescheiden moet leven van elkaar. Door de coronacrisis is het nog veel moeilijker, omdat bezoek niet meer mag. De ontmoetingen bij het raam waren daarom heel waardevol. Mijn moeder ging er elke dag op haar fiets naar toe. Dat kan ze nog zelf.”

De kinderen proberen oplossingen te zoeken. ,,We zijn nu aan het regelen dat ze allebei een seniorentablet krijgen, zodat ze kunnen beeldbellen als dat lukt.” Slothouber hoopt ook dat Icare, de zorginstelling waar het Altingerhof onder valt, met oplossingen komt. ,,Het gaat wel om mensen die in de laatste fase van hun leven zitten. Volgens mij zijn hun maatregelen strenger dan landelijk is afgesproken. Het gebouw in Beilen heeft wel mogelijkheden waar mensen elkaar kunnen zien door een raam, zonder dat er fysiek contact is.”

Icare: rigide maatregel was nodig

Woordvoerster Audrey van de Berg van Icare zegt dat er begrip is voor het verdriet van de Beilense en haar familie. ,,We hebben deze rigide maatregel moeten nemen, omdat er problemen ontstonden doordat mensen zich niet aan de regels hielden. Sommige bewoners deden hun raam open en dan was er ook fysiek contact. Ook als bewoners in de tuin zaten, is het wel misgegaan. Medewerkers hebben gezien dat er bewoners werden omhelsd.”

Voor de zorgmedewerkers is het volgens de woordvoerster ondoenlijk om mensen uit elkaar te halen of om als een soort beveiliger de regels te handhaven. ,,De regels zijn zo streng, omdat we er alles aan doen om het coronavirus buiten de deur te houden. Daarom hebben wij in de hectiek deze vergaande beslissing genomen. Het is crisis. Maar we zitten niet stil. We zijn op zoek naar mogelijkheden om plekken te creëren waar familie en bewoners elkaar op een veilige manier vanachter een raam kunnen ontmoeten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu