Bejaarde vrouwen probeerden slachtoffer van hun pedofiele broer om te kopen. Justitie wil celstraf voor deze zussen van ex-GGZ-psychiater in Emmen

Verdachte sekstoerisme opgepakt in Nepal ANP

Twee bejaarde zussen die het slachtoffer van een misbruikzaak in Nepal zouden hebben willen omkopen, hoorden dinsdag een strafeis van een jaar cel eisen. De man die 2,5 jaar geleden werd veroordeeld in Nepal, is hun jongere broer. Hij was kinderpsychiater bij de GGZ Drenthe in Emmen.

De zussen zeggen nog steeds te geloven dat hij onschuldig is en probeerden het slachtoffer over te halen zijn verklaring in te trekken, aldus justitie.

De beide dames op leeftijd (80 en 81 jaar, de jongste is dinsdag 80 geworden) zijn in de periode nadat hun broer was opgepakt, allebei in Nepal geweest. Daar hebben ze ook een ontmoeting gehad met het slachtoffer waarmee hun broer was betrapt. De zussen vertelden in de rechtbank in Zwolle dat ze eerst niet wisten dat ze bij die ontmoeting te maken hadden met dat slachtoffer en zijn familie. De zussen blijven ook beweren dat hun veroordeelde broer onschuldig is. De zussen zeggen dat ze ‘seksueel nooit iets geks aan hem hadden gemerkt’.

Het Openbaar Ministerie gelooft daar niks van en eiste één jaar cel tegen het duo uit Poortugaal. Volgens het OM hebben zij bewust het slachtoffer en zijn familie opgezocht en wisten ze wel degelijk met wie ze te maken hadden, zo zou blijken uit e-mails voorafgaand aan het bezoek.

De 68-jarige Makkingaster werd bijna twee jaar geleden in Nepal veroordeeld tot zeven jaar cel voor het misbruiken van twee minderjarige jongens. Met een van die jongens was hij betrapt in een hotelkamer. Extra pijnlijk is dat de man uit Makkinga een lange carrière in Nederland heeft als kinderpsychiater. Op zijn computer werd later ook kinderporno aangetroffen, maar voor zover bekend heeft hij in Nederland geen misdrijven begaan. De man had contacten opgebouwd in Nepal en ondersteunde de familie van de jongen met wie hij werd betrapt ook financieel.

Vrij

De man is overigens alweer vrij en terug in Nederland. Begin dit jaar werd hij in hoger beroep tot een veel lagere celstraf veroordeeld, omdat er verkeerde wetsartikelen zouden zijn gebruikt. Wel moest hij het slachtoffer nog een boete betalen van enkele honderden euro’s en mag hij Nepal zeven jaar lang niet meer in. Hij houdt trouwens vol dat er in Nepal geen strafbare dingen zijn gebeurd.

De twee zussen (die voor hun pensioen allebei een goede baan hadden, als maatschappelijk werker en universitair docent) zouden nadat hun jongere broer destijds was betrapt en opgepakt, hebben geprobeerd de familie van het slachtoffer om te kopen. Bedragen van tienduizenden euro’s zouden daarbij zijn genoemd.

Misverstanden

De advocaten van de dames zeggen dat afgeluisterde telefoongesprekken die de zussen hebben gevoerd, verkeerd zijn opgeschreven en dat daar misverstanden zijn ontstaan. Zij zeggen dat van omkooppoging geen sprake was en dat het geld bedoeld was om hun broer financieel te ondersteunen. Ook zeggen de zussen dat de familie van het slachtoffer hún juist probeerde te chanteren en 60.000 dollar wilde hebben. Een jaar geleden erkende de rechtbank dat er onjuistheden zaten in de verwerking van de telefoongesprekken waardoor de zaak moest worden uitgesteld, tot dinsdag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu