Bekijk hier de beelden: Jakob uit Hoogeveen ziet op camera hoe iemand probeert zijn busje in brand te steken. 'Ik ben de daders net misgelopen!'

Ondernemer Jakob Kruithof uit Hoogeveen keek maandagavond vreemd op toen hij per toeval zag hoe een persoon zijn bedrijfsbus in brand wilde steken. Op beveiligingscamera’s zag hij een vuurbol uit zijn geparkeerde werkbus komen. Hij rende naar buiten en kon erger voorkomen, maar liep de daders net mis. Bekijk de beelden hier.

Rond 20.00 uur is Kruithof in zijn zaak aan het werk, als hij toevallig op zijn beeldscherm met beveiligingsbeelden een lichtbol uit zijn bedrijfsbus ziet opgloeien. Hij rent naar buiten en trekt plastic zakken met brandbare vloeistof uit zijn autogrill. Hij kan het vuur doven en voorkomt erger.

„Maar ik ben de daders op een minuutje misgelopen, helaas”, verzucht hij. „Op de beelden zie je duidelijk dat het gaat om twee jongens, maar beide onherkenbaar. Een achter het stuur van een witte auto en de ander steekt iets aan bij mijn bus.” Een opvallend signalement van het voertuig; het rechter achterlicht is kapot. Het merk van de auto, is nog niet duidelijk.

Vaker langsgereden

Kruithof aarzelt niet en trekt de beelden erop na. „Je ziet duidelijk een jongen naar de voorkant van mijn auto lopen en iets aansteken. Maar hij heeft een capuchon op en is onherkenbaar.” Ondanks dat hij niet erg goed is met computers, krijgt hij het voor elkaar om een video op Facebook te delen, met daarop de eventuele verdachten in een wit voertuig. En wat blijkt? Ze reden die dag al vaker langs zijn pand.

De ‘buurman’ van Kruithof is een bedrijf dat gespecialiseerd is in beveiligingsapparatuur. Met zijn hulp zullen de beelden aan de politie worden overgedragen.

‘Kan er met mijn hoofd niet bij’

Ook heeft Kruithof op beeld staan hoe dezelfde auto op later op de avond nog weer voor zijn zaak langsrijdt. „Ze kwamen het resultaat bekijken, denk ik. Dat is toch te gek. Iedere ondernemer hier werkt hard om een bestaan op te bouwen, en zulke jongens komen het allemaal kapot maken. Daar kan ik met mijn hoofd niet bij.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
brandstichting
menu