Bekijk hier wat er te doen valt tijdens de Drentse Uitmaand

The New Cool Collective tijdens een eerdere editie van het Preuvenement in Assen. Foto: Archief Marcel Jurian de Jong

De start van het nieuwe culturele seizoen vindt in Drenthe traditiegetrouw plaats in september. Tijdens de ‘Drentse Uitmaand’ presenteren theaters, verenigingen, musea en kunstenaars zich met muziek, dans, theater en workshops. Bekijk hier wat er allemaal te doen valt.

De officiële opening van de Drentse Uitmaand is op zaterdag 5 september tijdens het muziekfestival The Spy And The Butcher in Emmen. Cees Bijl, gedeputeerde Cultuur van de provincie Drenthe, en wethouder Robert Kleine van de gemeente Emmen openen dit festival in de Grote Kerk waar lokaal, regionaal en landelijk poptalent optreden.

Preuvenement aan huis (29 en 30 augustus)

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus vindt de zesde editie van Preuvenement Assen geen doorgang op de gebruikelijke manier. In plaats daarvan wordt dit jaar Preuvenement aan Huis gehouden. De optredens op het festival zijn via een livestream te volgen vanuit huis of enkele horecazaken in Assen.

‘Gooi maar in mijn pet festival’ (30 augustus)

Op zondag 30 augustus wordt het ‘Gooi maar in mijn pet festival’ in Emmen georganiseerd. Muzikanten in alle leeftijdscategorieën maken in het centrum muziek op straat.

U!tdagenD Anders (5 september)

Theater De Tamboer, Scala Centrum voor de Kunsten, Bibliotheek/Verhalenwerf, Het Podium en Vrienden van De Tamboer organiseren zaterdag op 5 september U!TdagenD Anders in Hoogeveen. U!TdagenD biedt een mix van straattheater, dans, muziek, cabaret en beeldende kunst, door professionals en amateurs. Voor de meeste activiteiten moet dit jaar gereserveerd worden. Dit kan via de website van De Tamboer .

Rotary Midnightwalk (11 september)

Rotary Club Assen-Noord organiseert op 11 september een alternatieve Rotary Midnightwalk. In totaal zijn er 11 routes. Het inschrijfgeld wordt Met het inschrijfgeld worden kinderen uit arme gezinnen in Assen gesteund. Wandelaars die de toch lopen, kunnen meedoen aan een fotowedstrijd. Op de foto moet een Midnightwalk hotspot uit de eigen buurt staan.

Optreden Tim Knol en Tangarine (12 september)

In september hervat Het Podium in Hoogeveen de programmering. Tim Knol en Tangarine spelen op 12 september een tuinconcert die plaatsvindt in de tuin van De Tamboer. Het concert is onderdeel van een reeks tuinconcerten in september: Het Buiten Podium.

Open monumentendag (12 en 13 september)

Op 12 en 13 september zijn vele historische gebouwen en kerken in de provincie te bezoeken op Open Monumentendag. Het is raadzaam om voorafgaand aan een gepland bezoek op de website van de instelling te kijken of er een aangepast programma is of speciale coronamaatregelen gelden.

Drentsch Peil XL (19 september)

Drentsch Peil XL presenteert op 19 september in verschillende kroegen een nieuwe lichting Drentse live-acts. Veelbelovende rock- en popbands, singer-songwriters, maar ook dj’s en hiphop acts krijgen de kans om hun muzikale kunsten te tonen op dit gratis toegankelijke festival

Typetjesfestival (19 september)

Het centrum van Emmen wordt tijdens het Typetjesfestival overgenomen door acteurs. Op de straten en pleinen spelen zij bijzondere en vrolijke typetjes die voorbijgangers entertainen.

Landscape Revisited - Drents Museum (tot en met 25 oktober)

Tot 12 oktober is de solo-expositie met de titel Landscape revisited van landschapsfotograaf Saskia Boelsums te zien in de Abdijkerk van het Drents Museum. Haar landschappen met dramatische luchten worden vaak vergeleken met die van de Hollandse Meesters

Exposities in CBK

In CBK Rensenpark is tot en met 13 september de expositie ‘Oog-contact’ te bezoeken. De expositie bevat schilderijen, keramiek en textiele werken van tien leden van Kunstcollectief Diversity. Vanaf 19 september laat CBK Rensenpark de tentoonstelling ‘Het dierenpark van mijn vader’ zien. De expositie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Oosting, beschrijft de geschiedenis van de dierentuin vanaf 1970.

In CBK De Fabriek de tentoonstellingen ‘Grensgebied’ en ‘Noaber Kunst’ nog te bezoeken en bij Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht is nog het hele jaar de expositie ‘Wat zou jij doen’ te zien. Centraal thema is de keuzes die mensen in oorlogstijd maken.

Korenmolen de Zwaluw

Korenmolen de Zwaluw in Hoogeveen is elke donderdag- en zaterdagochtend en vrijdagmiddag geopend voor bezoekers. Bezoekers kunnen geheel coronaproof een rondleiding volgen, waarbij alle aspecten van de molen aan bod komen. Bij voldoende wind maalt de korenmolen en is het hele proces van graan tot meel te bekijken.

In ‘t Karrespoor (Elke donderdag in september)

Vanaf Onderduikersmuseum de Duikelaar in Nieuwlande of Museum de Wemme in Zuidwolde is elke donderdag in september het culturele fietsrondje ‘In ’t Karrespoor’ te maken. Deze afwisselende fietstocht van 38 kilometer leidt over mooie bospaden, langs water en door weilanden. In de buurt van De Duikelaar is het onderduikershol te bezoeken. In beide musea staat drinken voor alle fietsers klaar. De tocht is ook per scootmobiel te maken.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu