Belastingdienst en politie doen inval bij autohandel Klok&Smit in Hoogeveen.

De politie bij het pand van Klok & Smit Foto: Leonora de Vries/DvhN

De belastingdienst en de politie zijn woensdagochtend het pand van autobedrijf Klok & Smit in de Marconistraat in Hoogeveen binnengevallen. Dit vanwege een onderzoek van de belastingdienst.

Dat bevestigen zowel de politie als de belastingdienst. ,,Wij zijn er om de belastingdienst te ondersteunen”, laat Paul Heidanus namens de politie Noord-Nederland weten.

Er zijn zeker tien politieagenten aanwezig bij het autobedrijf. Het pand is afgezet. Een woordvoerder van de belastingdienst laat weten dat de inval te maken heeft met een lopend onderzoek. ,,De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is er niet bij betrokken. Het gaat echt om de belastingdienst.”

Grote schaal cash geld

Het autobedrijf Klok & Smit is in de afgelopen drie jaar vaker in het nieuws gekomen. Eind november 2017 deden politie en FIOD daar een inval vanwege vermoedens van grootschalige fraude. De verdenking was dat er miljoenen euro’s aan crimineel geld werden verdiend met het misleiden van de fiscus.

De eigenaren van het autobedrijf werden eind augustus daadwerkelijk veroordeeld voor het leidinggeven aan een criminele organisatie, witwassen, vervalsen van documenten en verboden wapenbezit. Een 50-jarige autohandelaar uit Noordscheschut kreeg 59 maanden cel en zijn 41-jarige compagnon 47 maanden gevangenisstraf.

Volgens de rechter misleidden de mannen met hun criminele organisatie bewust de fiscus waardoor zij op onterechte wijze miljoenen euro’s winst maakten. Volgens het Openbaar Ministerie zette een Libanese bende uit Berlijn op grote schaal cash geld, verkregen via criminele activiteiten, weg via het bedrijf in Hoogeveen.

Vuurwapens

Malafide autohandelaren kochten tweedehands lease wagens in bulk op, maar droegen nergens btw af over die voertuigen. Omzetbelasting werd nergens afgedragen. Tijdens de doorzoeking van de woningen en het pand van Klok & Smit eind november 2017 stuitten de agenten op drie vuurwapens. Ook werden 161 auto’s, zes motoren en een boot in beslag genomen.

Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu