'Bendeleider werkte bij drugssmokkel onder chatnaam Vuitton samen met Louis'

Een vader (51) en zoon (26) uit Assen zijn volgens het OM betrokken geweest bij een criminele organisatie die zich bezighield met de handel en smokkel van drugs en hennepteelt. De vermeende leider (45) van de drugsbende, een man uit Kortenhoef, hoorde woensdag acht jaar cel eisen.

xtc

xtc Shutterstock

De officier van justitie zei dat de bende 4 kilo hennep naar Noord-Ierland heeft gesmokkeld in dozen met diepvriesgroente. In Beilen zou een verdachte (53) uit Oosterwolde de wiet in gepaste vacuümverpakking aan een medeverdachte hebben overgedragen.

De man zou ook mee hebben gewerkt aan de voorbereiding van invoer van 30 kilo hennep uit Malaga. Hij regelde volgens de officier een loods aan de Elbestraat in Assen voor de opslag van de softdrugs. De hennep uit Spanje is uiteindelijk nooit verzonden. Tegen de verdachte uit Oosterwolde is vier jaar cel geëist

‘Bedrijf in diepvriesgroente als dekmantel gebruikt’

Zes verdachten, die deel uit zouden hebben gemaakt van de criminele organisatie, moesten voor de rechtbank verschijnen. De recherche kwam de groep in het najaar van 2018 op het spoor. De politie kon stiekem meekijken in versleutelde berichten die de verdachten elkaar verstuurden via de provider Ironchat. Drie verdachten zitten nog vast.

In de woning van een verdachte (25) uit Bussum werd 5 kilo hennep en 10 kilo MDMA (grondstof voor xtc) gevonden. De officier van justitie zei dat uit de chatberichten tussen de vermeende bendeleider en hem bleek dat het de bedoeling was dat ook deze lading drugs naar Noord-Ierland werd getransporteerd. Als dekmantel voor de drugsmokkel werd een bedrijf in diepvriesgroenten in Culemborg gebruikt.

Volgens de officier noemde de bendeleider zich in de chatberichten Vuitton en was Louis de chatnaam van zijn kompaan, die voor zover bekend niet is opgespoord. ,,Alleen al die namen geven al aan hoe nauw zij met elkaar verbonden waren. Zij stonden op gelijke voet met elkaar en hoefden aan niemand verantwoording af te leggen.”

Pechvogel

De hoofdverdachte ontkende dat hij alle touwtjes in handen had. ,,Ik ben de pechvogel die hier zit. De organisatie is veel groter maar dat wordt niet onderzocht. Nu wordt alles over mij heen gekieperd.” De vermeende leider van de organisatie zou ook verantwoordelijk zijn voor het opzetten van meerdere hennepkwekerijen. De vader en zoon uit Assen worden ervan verdacht nauw betrokken te zijn bij de hennepteelt in een kwekerij in Zeist.

Vader iets spraakzamer dan zoon

De jongste verdachte deed bij de rechtbank een beroep op zijn zwijgrecht. Zijn vader was iets spraakzamer. De Assenaar verklaarde dat hij alleen een ‘voorgroeihok’ heeft gebouwd voor de kwekerij. Hij zou met de vermeende bendeleider in de chatberichten ook gesproken hebben over de verdeling van de winst. Dat klopt niet volgens de man.

De Assenaar heeft een fors strafblad, ook voor drugscriminaliteit. Ook de zoon is bepaald niet van onbesproken gedrag. Tegen beide mannen is negen maanden gevangenisstraf geëist voor hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu