Benieuwd wat archeologen hebben gevonden in Borger? Kom woensdag kijken en trek stevige schoenen aan

Beeld van vorig jaar. Ook toen werd in de wijk Daalkampen archeologisch onderzoek gedaan. Foto: gemeente Borger-Odoorn

Archeologen laten woensdag 11 maart zien wat de opgraving in de wijk Daalkampen in Borger tot nu toe heeft opgeleverd.

Iedereen die nieuwsgierig is wat er op de bodem van Daalkampen is gevonden kan dit tussen 13.00 en 16.00 uur komen bekijken. Dat gebeurt bij de containers aan de westzijde van de IJzertijdstraat. Het wordt aangeraden stevige schoenen aan te doen.

Archeologen van bureau RAAP doen sinds half februari archeologisch onderzoek in Daalkampen. Zij hebben met behulp van graafmachines een gebied van bijna 3 hectare zorgvuldig afgegraven op zoek naar sporen van de vroegere bewoners van het gebied.

Graanschuurtjes

Dat onderzoek leverde veel en soms ook bijzondere plattegronden van boerderijen op met verschillende bijgebouwen, zoals spiekers (graanschuurtjes). De gevonden bewoningssporen dateren voornamelijk uit de brons- en ijzertijd, vanaf ongeveer 1200 voor Christus tot het begin van de jaartelling.

Tijdens de open dag van woensdag geven archeologen eerst aan de hand van kaarten en vondsten een toelichting op de resultaten van het onderzoek, waarna zij het veld ingaan om de laatste huisplattegronden te laten zien. Ondertussen zijn andere archeologen daar nog bezig om de sporen te onderzoeken.

Later dit jaar verschijnt er een rapport over het onderzoek. Na het vertrek van de archeologen gaat de aannemer aan de slag om het gebied bouwrijp te maken.

Nieuws

Meest gelezen

menu