Bergen afval, te weinig toiletten en geen EHBO-post. Chaos bij Drentse waterplassen 't Nije Hemelriek en Gasselterveld

Het is een chaos bij de uiterst populaire Drentse zwemplassen ‘t Nije Hemelriek en het Gasselterveld. Die harde kritiek komt van de uitbater van restaurant ‘t Nije Hemelriek en wordt onderschreven door bezoekers.

Ook vandaag is het weer immens druk

Ook vandaag is het weer immens druk Foto: DvhN/Bas van Sluis

Dagjesmensen kunnen amper naar de wc en een EHBO-post ontbreekt. Ook laten de vele duizenden bezoekers een puinzooi aan afval achter wanneer ze na een dagje strand weer naar huis gaan.

‘Gebrek aan regie’

,,Het loopt de spuigaten uit”, vertelt uitbater Tom Orsel die aangeeft er schijtziek van te worden. Volgens hem neemt niemand de regie om problemen aan te pakken.. ,,Staatsbosbeheer niet, de gemeente niet en de provincie niet. Ze wijzen allemaal naar elkaar. De stroom mensen is te veel voor het gebied. Maar als het straks echt mis gaat, neemt niemand de verantwoordelijkheid.”

Boswachter Martijn Harms van Staatsbosbeheer erkent dat er wel enkele problemen zijn. En dan met name over de enorme hoeveelheid afval. Harms kan er met zijn verstand niet bij hoeveel rommel mensen achterlaten na hun bezoek aan de twee zwemplassen. ,,Afgelopen weekend hebben we 50 kuub afval afgevoerd. Het eilandje van het Gasselterveld ligt elke dag bezaaid met bierblikken.”

Harms zegt dat het ontbreken van een EHBO-punt een lastig discussiepunt is. ,,Het gebied is een openbaar terrein waar iedereen zich eigenlijk zelf moet redden. Iedereen heeft tegenwoordig een mobiel. Is er een spoedgeval: bel dan 112. Op de mountainbikeroute hebben we ook geen EHBO-post.”

Maar dat is Orsel veel te makkelijk. Hij zegt dat er dagelijks mensen bij zijn restaurant komen die om hulp vragen. ,,Voor wondverzorging, een pleistertje hier, een verbandje daar. En of we ook nog een teek er uit willen halen. Dat willen we best wel een keer doen, maar het komt te veel voor. Het is bizar dat er geen permanente EHBO-post is ingericht voor die duizenden bezoekers.”

Confrontatie met beveiliger

Dat vindt de 27-jarige bezoeker Jessica Alberts uit Assen ook. Zij was zondagmiddag voor het eerst bij de drukke waterplassen en hielp een jong meisje dat haar enkel had verstuikt. ,,Die werd heel snel heel dik. Dus ik heb haar op mijn rug naar het restaurant getild.”

Daar liep het uit op een confrontatie met een beveiliger die Alberts en de anderen niet op het terras wilden hebben. Alberts, die een filmpje van het incident op Facebook heeft gezet, noemt het bizar dat er geen enkele vorm van EHBO beschikbaar is. ,,Nu gaat het om een verstuikte enkel. Maar wat nou als het een drenkeling is? Of als iemand een hartaanval krijgt. Er lopen duizenden bezoekers in dit mooie stuk natuur. Dit moet gewoon goed geregeld worden.”

Harms zegt wel dat er regelmatig contact is met de gemeente. Zonder beloftes te willen doen, zegt hij wel naar eventuele mogelijkheden voor een EHBO-post te gaan kijken.

‘t Nije Hemelriek en het Gasselterveld zijn immens populair en kunnen zich dagelijks - helemaal met de huidige tropische temperaturen - verheugen op duizenden bezoekers. Orsel zegt dat dit natuurlijk geweldig is. ,,Ik heb nog nooit zo’n hoge omzet gehad. Maar doe mij wat minder omzet, maar dat er ook minder problemen zijn. De hoeveelheid afval die wordt achtergelaten is schrijnend. Het gebrek aan toiletten valt eigenlijk niet uit te leggen.”

Drugsgebruik en dealende jongeren

Staatsbosbeheer heeft twee toiletunits bij de plassen neergezet. Met als gevolg dat veel bezoekers naar het restaurant gaan om gebruik te maken van de twee toiletten en het urinoir. ,,Staatsbosbeheer moet dat beter regelen, maar ze zeggen dat er geen budget is”, aldus Orsel die zich ook beklaagt over de jongeren die ‘s avonds en ‘s nacht blijven hangen in het natuurgebied. Volgens hem wordt er drugs gedeald en gebruikt. ,,De neuzen zitten vol en ook zitten ze vol drank. Er worden vuurtjes gestookt. Dat is echt een probleem.”

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Aa en Hunze erkent dat er soms problemen zijn met groepjes jongeren die vuurtjes stoken. Eind juni vond er een grote vechtpartij plaats tussen jongeren waarbij ook met glas werd gegooid. ,,We houden de zaak in de gaten en we treden ook echt op als het moet. In principe mag je er na zonsondergang niet meer zijn en de politie grijpt daar ook echt wel op in.”

Hiemstra wijst er op dat de gemeente - los van het openbare orde-deel - geen formele bemoeienis heeft met de twee natuurplassen. Hij vindt dat de enorme hoeveelheid verkeer over het algemeen in goede banen wordt geleid. Dat er geen EHBO-post is, is door Aa en Hunze niet af te dwingen, zegt de burgemeester. ,,Als het nodig is, kunnen mensen gewoon 112 bellen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Aanrader van de redactie
menu