Dit is Bert Kassies uit Meppel, de statisticus van het topvoetbal. Hij is een legende op internet met zijn coëfficiëntenlijst van de UEFA

Hij leeft in de schaduw van het topvoetbal. Niemand in de voetbalwereld die hem écht kent. Maar toch, bij succes van Nederlandse voetbalclubs in Europa komt zijn naam vaak ter sprake. Bert Kassies. Uit Meppel. In bepaalde kringen wordt de 67-jarige Kassies bijna verafgood. Hoe zit dat?

Kassies

Kassies

Bert Kassies is een gewone man. Hij woont in Meppel, werkte als ICT’er bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en is tegenwoordig gepensioneerd. Tot zover niet bijzonders. Op een blauwe maandag trapte hij eens een balletje bij de junioren van MJV, de voorloper van FC Meppel. Maar om zijn voetbalkunsten zal ook niemand hem herinneren. Om wat dan wel?

Wat deze gewone man zo bijzonder maakt, is dat hij sinds jaar en dag de voetbalwereld voorziet van de belangrijkste cijfers. Denk daarbij niet aan beoordelingscijfers of boekhoudcijfers. Nee, Bert Kassies houdt de nogal ingewikkelde coëfficiëntenlijst van de UEFA bij.

Heilige lijst

Deze lijst is heilig in de voetbalwereld. De coëfficiëntenlijst geeft bijvoorbeeld aan waarom Nederland alleen met Ajax is vertegenwoordigd in de Champions League. Achter die lijst zit een complexe methodiek. Heel simpel uitgelegd: voetbalclubs kunnen in iedere Europese wedstrijd punten verzamelen en daaruit ontstaat de coëfficiëntenlijst. Op basis van die cijfers worden ieder seizoen de tickets voor Europees voetbal verdeeld.

En dan gaat het ineens om keiharde pegels. Ter illustratie: iedere club die zich plaatst voor de Champions League kan het lucratieve bedrag van 15,25 miljoen euro handenwrijvend tegemoetzien. De coëfficiëntenlijst is een lijst met grote belangen. En die verdient een steengoede statisticus. Bert Kassies, dus.

Adoratie

Terwijl miljonairs door heel Europa achter een bal aan hobbelen, zit Kassies ver weg in Meppel achter zijn computer. Met zijn denkkracht en ICT-kennis houdt hij alle statistieken bij. Kassies volgt niet alleen de verrichtingen van topclubs als Ajax, Manchester United en FC Barcelona, maar ook van FK Borac Banja Luka, Petrocub Hîncesti en FK Riteriai, om maar eens een paar dwergen uit de voetbaltombola te noemen. Zodra het laatste fluitsignaal klinkt, is het spitsuur in Meppel. Als een razende verwerkt Kassies alle uitslagen om de coëfficiëntenlijst up-to-date te houden.

Hij wordt erom geroemd. En niet zo’n beetje ook. In bepaalde kringen is hij een levende legende. Volgens voetbalfanaten over de gehele wereld is hij ‘een statistiekenlegende die een standbeeld verdient’. ‘Wat moesten we zonder Bert Kassies?’, schrijft El Capitano in ‘Het grote Bert Kassies adoratietopic’ op internet. ‘Kan uren op de site van Bert Kassies (held) ronddwalen’, schrijft een ander.

Nimmer op de voorgrond

Deze gewone man uit Meppel is dus ongekend populair. Toch zal Kassies nimmer op de voorgrond treden. Liever blijft hij de anonieme cijfergoeroe die de voetbalwereld vanuit Meppel voorziet van de belangrijkste getallen. Vragen over zijn website en diens populariteit beantwoordt hij louter en alleen per e-mail. Het maakt de mythe rondom zijn persoon misschien wel alleen maar groter. Zelf ziet hij dat anders. „Het geeft mij de gelegenheid om even rustig na te denken over de vragen”, schrijft hij over de reden om een interview alleen per mail te doen.

Wat de hoofdrolspeler zelf van zijn bekendheid vindt? „Tja, die populariteit is wel leuk. Het heeft mij in ieder geval veel leuke contacten in heel Europa opgeleverd”, schrijft hij.

Cijferbrij

Zijn website is een duizelingwekkende brij van cijfers en eindeloze tabellen, die op het eerste gezicht eerder lijkt op een natuurkundig onderzoek dan op het hobbyproject van een voetballiefhebber. ,,Ik beperk me eigenlijk alleen tot de inhoud en besteed weinig tijd aan de opmaak van de website”, verklaart Kassies. Maar dat wordt hem vergeven door de voetbalfanaat. ,,Text only vibes”, pent een forumbezoeker in het adoratietopic. Eigenlijk kan Bert Kassies bij de rechtgeaarde voetbalfanaat niets fout doen. Alles wat hij aanraakt, verandert in goud.

De site van Kassies trekt soms wel honderdduizend bezoekers per maand. Vooral in april en mei, wanneer de beslissingen in de nationale competities vallen, wordt zijn site veel bezocht. Ook juli en augustus zijn piekmaanden. Dan spelen clubs voorronden voor de Europese toernooien.

Eind jaren tachtig ontdekte Kassies dat de UEFA er een methodiek op nahield om te bepalen hoeveel clubs per land aan de Europese toernooien mochten meedoen. ,,Toen ik merkte dat er een systeem in zat, maakte ik met mijn eerste computer een ranglijst voor mezelf. Vanaf ongeveer 1996 kreeg ik de mogelijkheid om die UEFA-coëfficiënten op mijn website te publiceren.”

Anoniem op straat

Stoïcijns slingerde Kassies sinds ’96 alle relevante voetbalgegevens de ether in. Zijn website is bijna 25 jaar later zwaar van de cijfers. Een database met de omvang van olietanker. Geregeld krijgt hij verzoeken van de binnen- en buitenlandse pers om de cijfers te duiden. Ook voetbalclubs vragen zo nu en dan naar details van de ranking.

Maar hoe groot zijn populariteit ook is: offline is hij een gewone man, vader en opa. Een bijna mythisch figuur op internet, anoniem op straat. „Sinds ik met pensioen ben, blijft er genoeg tijd over om Pokémon Go te spelen met mijn kleinzoon.” Was getekend: ‘statistiekenlegende’ Bert Kassies.

Lees hier zijn website: https://kassiesa.net/uefa/

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu