Beruchte tbs'er Hendrik M. na ontsnapping opgepakt in Roermond. Hij was een maand van de radar na ontsnapping tijdens onbegeleid verlof uit kliniek in Assen

Tbs'er Hendrik M. Foto: Niels Westra

De 44-jarige tbs’er Hendrik M. uit Geleen, die 8 mei dit jaar ontsnapte tijdens zijn onbegeleid verlof uit de forensisch psychiatrische kliniek (fpk) in Assen, is terecht.

Het Openbaar Ministerie meldt dat hij in de nacht van maandag op dinsdag rond 00.45 uur is aangehouden in de omgeving van Roermond.

Hendrik M. werd gecontroleerd omdat de auto waarin hij reed onverzekerd was. Hij is overgebracht naar een politiebureau in Roermond.

Boodschappen

Op 8 mei kwam hij niet terug in de kliniek aan de Dennenweg in Assen na het boodschappen doen. Hij had op dat moment tbs met voorwaardelijke beëindiging, waardoor hij op onbegeleid verlof kon. Hij zat ditmaal in de fpk vanwege vermogensdelicten.

De tbs’er wist zich al twee keer eerder aan zijn behandeling te onttrekken.

Hendrik M. kreeg rond 2002 tbs opgelegd voor een urenlange verkrachting van een jonge vrouw. Op dat moment had hij al een strafblad voor meerdere inbraken, geweldsdelicten en verkrachtingen. M. staat nu onder behandeling in een tbs-kliniek in Assen.

Gewelddadig?

Hoewel de kliniek in mei het gevaar dat hij opnieuw in de fout zou gaan als ‘heel laag’ inschatte, noemde de politie hem in 2016 nog ‘extreem gewelddadig’. In dat jaar dwong hij een 78-jarige man om midden in de nacht met zijn bestelbusje naar een afgelegen plek langs de A2 bij Den Bosch te rijden. Daar mishandelde hij hem tot bloedens toe en liet hij hem achter. Het slachtoffer wist zelf de politie te waarschuwen.

M. wist na vervolging weer aan zijn tbs te ontsnappen. Net als afgelopen weken moest het zoekteam FastNL eraan te pas komen om hem aan te houden. M. bleek zich destijds op te houden in de Belgische plaats Visé, net over de grens bij Maastricht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu