Besluit over erfgoedstatus van Koloniën van Weldadigheid valt in zomer 2021

Frederiksoord. Foto: Marcel Jurian de Jong

De mogelijke plaatsing van de vroegere Koloniën van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst vindt pas in de zomer van 2021 plaats.

Dat meldt de provincie Drenthe. ‘Tijdens een online bijeenkomst van UNESCO op 2 november is besloten dat de uitgestelde 44e vergadering van het Werelderfgoedcomité plaats zal vinden van in juni of juli in China, in de stad Fuzhou.’ Op deze vergadering wordt de nominatie van de Koloniën van Weldadigheid behandeld.

Coronacrisis

De Koloniën van Weldadigheid werden in 2018 voor het eerst aangedragen voor de status van werelderfgoed. Dat gebeurde samen met de Vlaamse deelregeringen in het kader van de Nederlands-Belgische Koloniën. De eerste poging strandde. Icomos, een belangrijk adviesorgaan van UNESCO, zag niet in dat de zeven voormalige Koloniën één geheel vormen.

Hierop werd een nieuw verzoek ingediend waar UNESCO dit jaar over zou beslissen. Door de coronacrisis ging dit niet door en werd de beslissende vergadering van UNESCO’s Werelderfgoedcomité, in de eerste week van juli in de Oost-Chinese stad Fuzhou, afgelast.

Nieuws

Meest gelezen

menu