Korting in de bouwmarkt op energiebesparende producten ('Cadeaubon' van maximaal 50 euro voor Drentse woningeigenaren)

LED-verlichting als energiebesparing Foto: corne sparidaens

Binnenkort kunnen duizenden Drentse huiseigenaren in bepaalde bouwmarkten met ‘cadeaubonnen’ maximaal 50 euro korting krijgen als ze energiebesparende producten kopen.

Het gaat onder meer om de aanschaf van tochtstrips, deurdrangers, thermostaatkranen, waterbesparende douchekoppen, ledlampen en radiatorfolie.

Over een paar weken krijgen alle bewoners/eigenaren van koopwoningen in Drenthe een brief over deelname aan de (landelijke) Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Die is in het leven geroepen om zo veel mogelijk woningeigenaren te stimuleren om kleine energiebesparende maatregelen te treffen en de bewustwording te vergroten. Het moet bijdragen aan verlaging van CO2-uitstoot.

Vouchers

Er wordt geen geld uitgekeerd aan woningeigenaren. De regeling werkt met vouchers en unieke codes, waarmee in geselecteerde bouwmarkten en doe-het-zelfzaken tot maximaal 50 euro korting kan worden verkregen op energiebesparende producten.

Bewoners van woningen met de laagste energielabels worden het eerst aangeschreven, zodat zij het meeste tijd hebben zich te oriënteren op mogelijke maatregelen. De eigenaars/bewoners met A-labels worden als laatsten aangeschreven.

2,7 Miljoen subsidie

Het rijk heeft de twaalf Drentse gemeenten in totaal 2,7 miljoen euro subsidie verleend. Hoogeveen regelt alle zaken rond dit project. Dat kost de gemeente niets.

Het Drentse Energieloket (DEL), een samenwerking tussen gemeenten, provincie, bouw, techniek en de natuur- en milieufederatie, verwacht dat uiteindelijk zo’n 18.000 woningeigenaren gebruik gaan maken van de voucher voor de aankoop van kleine, energiebesparende producten.

Op de website van het DEL kunnen woningeigenaren, nadat ze per brief zijn benaderd, een voucher aanvragen. Daarbij moeten bewoners via een ‘digitale intake’ aangeven wat de energietoestand van hun woning is.

‘Verbeterbon’ CV-installatie

Naast de ‘cadeaubonnen’ kunnen woningeigenaren ook gebruik maken van een ‘verbeterbon’ voor het energiezuiniger laten inregelen van hun cv-installatie. Met een (geselecteerde) installateur kan bepaald worden welke maatregelen nodig zijn. De woningeigenaar, die zelf minimaal 50 euro bijdraagt, kan een tegemoetkoming in de kosten krijgen van maximaal 250 euro.

Het provinciale subsidiebedrag kan verder aangewend worden voor collectieve inkoop, de inzet van energiecoaches, warmtescans en het organiseren van wijk- en huiskamerbijeenkomsten.

Uitvoeringsorganisatie

B en W van Hoogeveen hebben de organisatie Winst Uit Je Woning (WUJW) in de arm genomen om het RRE-project uit te voeren. Daar gaat 213.500 euro aan op. Dit is inclusief voor het verzenden van bijna 150.000 brieven (voor een bedrag van 115.000 euro).

Volgens B en W is WUJW het meest geschikt om deze subsidieregeling uit te voeren. Deze organisatie doet dat al voor circa zestig gemeenten. ,,In de subsidiebeschikking is uitdrukkelijk vermeld op welke wijze WUJW verantwoording moet afleggen aan de gemeente’’, schrijft het college.

,,Het zelf organiseren van de uitvoering van de subsidie vraagt veel capaciteit. Wij hebben deze expertise voor deze schaal niet in huis.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu