Bestrijding van jaarlijks terugkerende tijgermug in Assen vijf weken geleden al begonnen. Bandenimporteur baalt van beschuldigende vinger: 'Wij houden ons aan alle regels'

De tijgermug duikt iedere zomer op in Assen. Tot dusver altijd bij bandenimporteur Dikabo, maar directeur Harm Dilling wil niet zeggen of dat dit jaar ook het geval is. „Het is ieder jaar hetzelfde liedje.”

De Aziatische tijgermug.

De Aziatische tijgermug.

Je kunt er bijna de klok op gelijkzetten dat de tijgermug in de zomermaanden wordt gespot in Assen. Soms is er ophef, soms niet. Dit jaar zijn er Kamervragen gesteld. Om een punthoofd van te krijgen, vindt Dilling. De directeur moet zich iedere zomer verantwoorden hoe het kan dat de tijgermug bij zijn bedrijf wordt aangetroffen. Dat gaat al zeker zes jaar zo. Normaal gesproken doet hij daar niet geheimzinnig over, maar dit jaar wil hij niet bevestigen dat het insect bij hem is gesignaleerd.

Banden uit heel Europa

Hoe het ook zij: volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de mug, die verschillende virusziekten kan verspreiden waaronder knokkelkoorts, gele koorts en het westnijlvirus, in juni en juli vijf keer aangetroffen op het Stadsbedrijvenpark in Assen-Oost. Daar waar Dikabo is gevestigd. „Ik word er wel eens flauw van. Altijd wordt gewezen naar importeurs van tweedehands banden”, zegt Dilling.

Zijn bedrijf zamelt door heel Europa gebruikte banden in voor hergebruik en recycling. Laat de tijgermug nu net het land binnensluipen via onder meer geïmporteerde banden. De eitjes van een tijgermug kunnen gelegd worden in de banden, hoewel water nodig is om uit te komen. Vandaar dat aan de import van banden allerlei regels zijn verbonden om te voorkomen dat de muskiet zich hier verspreidt. Banden moeten droog aangevoerd worden, droog binnengezet worden en banden uit risicogebieden moeten apart gestickerd worden. „Wij houden ons aan al die regels”, zegt Dilling.

‘Opvallend dat telkens in Assen gebeurt’

Dat wil er niet in bij het Platform Stop Invasieve Exoten, de stichting die strijdt tegen verspreiding van exotische insecten. Volgens voorzitter Wilfred Reinhold kan het bijna niet anders dat Dikabo een loopje neemt met de regels. „Opvallend dat het telkens bij hetzelfde bedrijf in Assen gebeurt”, zegt hij. Platform Invasieve Exoten vraagt de minister van Medische Zorg en Sport geregeld om doortastend op te treden tegen bandenbedrijven die de tijgermug mee laten liften. Reinhold zegt een rechtszaak voor te bereiden tegen de Nederlandse overheid als dat niet gebeurt.

De kans om ziek te worden van een tijgermuggensteek is overigens te verwaarlozen. Dikabo-directeur Dilling wordt om die reden wel eens moe van ieder jaar dezelfde ophef. „Nu is de tijgermug levensgevaarlijk, maar op vakantie in Italië, Frankrijk en Spanje bestaat het probleem opeens niet meer. Bij het Gardameer en het Comomeer vliegen duizenden tijgermuggen.” In dat licht bezien wijst hij ook op de Duitse vestiging van Dikabo. „Daar is nog nooit een controleur geweest”, zegt hij ter relativering.

Bestrijding begonnen

Hoewel de ophef over het diertje nu op z’n hevigst is, is in Assen-Oost vijf weken geleden al begonnen met de bestrijding ervan, laat een woordvoerder van de NVWA weten. In een straal van een paar honderd meter wordt met een voor mensen en zoogdieren onschadelijk bestrijdingsmiddel gespeurd naar geschikte broedplaatsen van muggen. Bewoners van de woonwijk kunnen ook een handje meehelpen door te zorgen dat er geen stilstaand water in bakken, bloempotten, schotels en gieters staat. Dat is namelijk een geliefde broedplek voor de tijgermug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu