Bestuur Jehova's Getuigen: politie was hardhandig en intimiderend bij invallen

In het hoofdkantoor van Jehovah's Getuigen in Emmen werd een inval gedaan in verband met onderzoeken naar mogelijk seksueel misbruik. Foto: Archief DvhN

Het optreden van de politie bij de invallen in woningen van ouderlingen en het landelijk hoofdkantoor van Jehova’s Getuigen in Emmen was hardhandig en intimiderend. Dat staat in een verklaring die donderdag is gestuurd door het landelijk bestuur van het geloofsgenootschap.

Het hoofdkantoor in Emmen, twee Koninkrijkszalen en enkele woningen van ouderlingen zijn in november 2018 in opdracht van het Openbaar Ministerie door de politie onderzocht in het kader van onderzoeken naar vermeend seksueel misbruik door (ex-) Jehova-leden. Vrijdag wordt in de rechtbank een klaagschrift behandeld van het Jehova-bestuur tegen de inbeslagname van pastorale gegevens bij die invallen.

Enkele tientallen politieagenten, van wie velen gewapend, hebben volgens woordvoerder Michael van Ling van het Jehova-bestuur de doorzoekingen gedaan. ,,Ook privéwoningen van vier religieuze dienaren van Jehova’s Getuigen zijn doorgezocht. Ze getuigen van een groot gebrek aan respect en werden door hun gezinnen als zeer verontrustend ervaren. De politie is er zelfs toe over gegaan een telefoon van een van de religieuze dienaren af te luisteren. Geen van de betreffende ouderlingen noch hun gezinsleden waren of zijn zelf verdachten in een strafrechtelijk onderzoek.”

Op zoek naar informatie mogelijke verdachten misdrijf

Volgens de woordvoerder van het Jehova-bestuur was de politie blijkbaar op zoek naar informatie die mogelijk door verdachten van een misdrijf werd gedeeld met ouderlingen toen die individuele pastorale zorg aan hen verleenden. ,,Tijdens deze doorzoekingen nam de politie gegevens over pastorale zorg in beslag. Dit is een schending van het verschoningsrecht van religieuze dienaren en ook van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

De Jehova’s Getuigen hebben om een gesprek met het College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie gevraagd. ,,Het doel was om deze schendingen op vreedzame wijze op te lossen, maar de verzoeken zijn afgewezen. Omdat we geen andere mogelijkheid hadden om deze zaak op te lossen, hebben we een klacht ingediend bij de rechtbank. Voor alle duidelijkheid: Jehova’s Getuigen zullen op geen enkele wijze een persoon die wordt beschuldigd van het plegen van een misdrijf beschermen tegen de consequenties van zijn daden. Er bestaat daarom ook geen noodzaak voor een dergelijk intimiderend en hardhandig politieoptreden.”

OM is het niet eens met klaagschrift

Het Openbaar Ministerie vindt het klaagschrift onterecht. Het OM heeft eerder aangegeven pas op de zitting dieper op de zaak in te willen gaan. Het klaagschrift wordt vrijdag behandeld door de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Zwolle.

In opdracht van minister Dekker van rechtsbescherming is onderzoek gedaan naar de manier waarop Jehova’s Getuigen omgaan met seksueel misbruik binnen het geloofsgenootschap. In het in januari verschenen rapport van de onderzoekers van de universiteit van Utrecht wordt gesteld dat de gesloten Jehova-gemeenschap een ernstig probleem heeft wat betreft seksueel misbruik. Volgens het onderzoek melden ze beschuldigingen daarover niet (of met tegenzin) aan de politie.

Nieuws

menu