Bestuurder scholenstichting Baasis stopt definitief en krijgt andere functie

Scholenstichting Baasis gaat op zoek naar een andere bestuurder. De huidige, Susanne de Wit, krijgt binnen de stichting een andere functie.

Basisschool 't Oelebred mag zich in een grote populariteit bij leerlingen en hun ouders verheugen. Dit leidt zelfs tot huisvestingsproblemen.

Basisschool 't Oelebred mag zich in een grote populariteit bij leerlingen en hun ouders verheugen. Dit leidt zelfs tot huisvestingsproblemen. Foto: Jeroen Kelderman

Dit meldde de Raad van Toezicht onlangs aan de ouders en het personeel van de stichting. Susanne de Wit meldde zich voor de zomervakantie al ziek. Aldert Hoksbergen neemt haar taken waar. Hij blijft dat doen tot er een opvolger voor De Wit is gevonden.

Baasis is verantwoordelijk voor het openbaar basisonderwijs in de gemeente Tynaarlo en de vroegere gemeente Haren. Er vallen dertien basisscholen onder met ruim 2500 leerlingen, bij de stichting werken 267 mensen.

Expertise

De Wit stopt met haar huidige werk omdat ‘de grens tussen belasting en belastbaarheid is overschreden’, zo omschrijft voorzitter Karel van Vugt van de Raad van Toezicht het. „We willen echter als stichting wel van haar expertise gebruik blijven maken.” Hij kan echter nog niet zeggen welke functie De Wit zal krijgen. „Daarover loopt overleg met de Medezeggenschapsraad.”

Baasis heeft moeite om de tering naar de nering te zetten. De laatste tijd waren er liquiditeitsproblemen, maar die zijn opgelost. Niettemin noemen burgemeester en wethouders van Tynaarlo de situatie zorgelijk, zo staat in antwoorden op raadsvragen van de VVD. „We verwachten in oktober een begroting voor 2021 en dan zal blijken of die voor 2020 nog is aangepast”, verklaart wethouder Pepijn Vemer.

Dit komt onder andere doordat de stichting in korte tijd veel nieuwe schoolgebouwen realiseerde, bijvoorbeeld in Eelde (Veenvlinder), Tynaarlo (‘t Oelebred) en er staan nieuwbouwprojecten op stapel in Zuidlaren. Weliswaar betaalt de gemeente de bouwkosten, inrichting en aankleding van de nieuwbouw komt voor rekening van Baasis.

VVD nog niet tevreden

VVD-raadslid Roelof Nijenbanning is nog niet helemaal tevreden over de antwoorden van het college. Hij wil weten welke maatregelen Baasis neemt om de financiën op orde te krijgen en daarmee de onderwijskwaliteit te waarborgen. Nijenbanning heeft zelf zeer veel ervaring als onderwijsbestuurder.

„Baasis heeft nog maar weinig reserves. Voor de komende jaren zijn er veel onzekerheden, blijkt uit de antwoorden. Het is een puzzel hoe je tegelijkertijd kunt investeren en ook je reserves aanvullen. Het antwoord ligt in faseren. Net als thuis moet je niet alles tegelijk doen.”

Van Vugt wijst er op dat de accountant de jaarrekening over 2019 heeft goedgekeurd en dat de stichting financieel op de goede weg is. Toch blijft het zaak dat de scholen ieder kwartje omkeren voor ze het uitgeven. „We hebben daar met de directeuren goed overleg over.”

Het kan nog wel een paar maanden duren voor er een nieuwe bestuurder is. „We moeten eerst nadenken wat voor type bestuurder we willen en dan neemt de procedure nog wel tijd in beslag”, zegt Van Vugt. Hij is niet bang dat de kosten van de interim bestuurder Baasis parten zullen spelen. „Het landelijke Vervangingsfonds neemt de kosten voor zijn rekening. We hebben een heel redelijk tarief met Aldert Hoksbergen afgesproken. Bovendien werkt hij in deeltijd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu