Bestuurders in Drenthe en Friesland zijn het roerend eens: kans groot op meer koloniewoningen in omgeving Frederiksoord

De zelfvoorzienende koloniewoningen in en rond Frederiksoord en Wilhelminaoord zijn een groot succes. De kans dat er meer worden gebouwd dan de beoogde zestig is dan ook groot.

In Noordwolde-Zuid werd officieel het 50e koloniehuisje opgeleverd.

In Noordwolde-Zuid werd officieel het 50e koloniehuisje opgeleverd. Foto Rens Hooyenga

Net buiten Noordwolde, op de grens van Drenthe en Friesland, werd vrijdagmiddag de vijftigste ‘koloniewoning van de toekomst’ opgeleverd. Eigenlijk zijn er de afgelopen tien jaar al 51 gebouwd en zit nummer 52 eraan te komen, maar de coronamaatregelen gooiden begin dit jaar roet in het eten.

Koloniehuizen aan Friese kant van de grens: boppeslach

Tijdens de bijeenkomst liet wethouder Jack Jongebloed van Weststellingwerf weten dat er ook aan de Friese kant van de grens vergevorderde plannen zijn voor het bouwen van nieuwe koloniehuisjes op plekken waar ze vroeger ook stonden. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat het gaat lukken. Sprak van een win-win-situatie en een boppeslach , zeg maar een homerun bij het kaatsen.

De neuzen van de Drentse en Friese bestuurders stonden eensgezind in dezelfde richting. De woorden ‘verbinding’ en ‘bruggen slaan’ waren niet van de lucht. Zeker nu de Koloniën van Weldadigheid zijn toegetreden tot het werelderfgoed van Unesco. ,,Wij denken niet in grenzen. Het erfgoed is van de hele wereld’’, sprak gedeputeerde Cees Bijl.

Op plekken waar de oude, inmiddels verdwenen koloniehuisjes stonden, bouwt de Maatschappij van Weldadigheid zestig nieuwe. Directeur Minne Wiersma sprak de hoop uit dat er straks, juist nu de woningmarkt zo overspannen is, ruimte is voor meer van deze huizen. ,,Mijn steun hebben jullie’’, reageerde Bijl. In Weststellingwerf zijn al plannen en Klaas Smidt, wethouder in Westerveld, sprak ook zijn steun uit voor meer koloniehuizen.

Straks ook huisjes zonder aansluiting op riool en waterleiding

De huidige koloniehuizen zijn gasloos. De bewoners wekken hun eigen stroom op met zonnepanelen. In de toekomst wil aannemer Hilco Broekman koloniehuizen bouwen, die geen enkele aansluiting meer hebben. Ook niet op het riool en de waterleiding. Dat zijn zogeheten off grid huizen. Hij draait al proef met twee huizen van dit type in Frederiksoord.

Die huizen hebben niet alleen een eigen waterzuivering en -voorziening, maar krijgen ook een warmteopslag. In de warme periodes van het jaar wordt een speciale vloeistof verwarmd door zonlicht en opgeslagen. In de koudere maanden wordt deze warmte gebruikt. ,,Het is een pilot waar we nog dit jaar mee gaan beginnen. Het is een dure proef, maar wij zien zeker mogelijkheden voor dit systeem’’, aldus Broekman.

Het scheelde overigens maar weinig, zo onthulde Klaas Smidt, of de koloniehuizen waren er helemaal niet gekomen. De gemeenteraad van Westerveld wilde dat de Rijksbouwmeester akkoord ging met de bouw van nieuwe woningen in het historische gebied. De voortekenen waren niet goed, zei Smidt, maar de toestemming kwam er tijdens een bezoek aan Den Haag.

En volgens Rikus Jager, burgemeester van Westerveld, kon dat eigenlijk ook niet anders: ,,De koloniehuizen van de toekomst maken deel uit van de geschiedenis van dit gebied.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu