Woede over betaald parkeren in schilwijken van Assen: 'We kunnen onze auto's nu al nauwelijks kwijt'

Assen wil in de schilwijken rondom het centrum betaald parkeren invoeren. Bewoners van deze straten zijn niet blij met de plannen. ,,We kunnen onze auto’s nu al nauwelijks kwijt.”

In de Beilerstraat wordt betaald parkeren ingevoerd.

In de Beilerstraat wordt betaald parkeren ingevoerd.

Ap van der Graaf woont aan het uiterste puntje van de Beilerstraat, de langgerekte weg die begint aan de zuidkant van het Asserbos en eindigt voor de ingang van de Jozefkerk. Letterlijk op steenworp afstand van het centrum. ,,Een aantrekkelijke plek om te parkeren”, verzucht hij. Van der Graaf vreest extra drukte in de straat en waardevermindering van zijn huis als Assen het plan doorzet om betaald parkeren in te voeren in zijn straat.

Nu is het gebied waar hij woont nog een vergunningszone. Bewoners mogen tegen een vast bedrag per jaar hun auto’s parkeren in de vakken langs de weg. Voor ieder ander is parkeren hier verboden. Boa’s rijden hun rondjes door Assen om erop toe te zien dat de regels nageleefd worden.

‘Niet verhuisd’

Wonen dichtbij de stad én toch altijd een parkeerplek voor de auto. Het waren doorslaggevende redenen voor Van der Graaf om in 2009 naar dit deel van de Beilerstraat te verhuizen. ,,Als ik toen had geweten dat hier betaald parkeren ingevoerd zou worden, waren we misschien wel nooit verhuisd.”

De reden dat Assen betaald parkeren wil invoeren in de zogenoemde schilwijken, de wijken direct rondom het centrum, is om parkeerboetes te kunnen innen. In de huidige situatie vloeien uitgeschreven boetes in vergunningszones in de kas van het rijk. Assen loopt daardoor jaarlijks 50.000 euro mis. Door de vergunningszones om te zetten naar een gebied met betaald parkeren, omzeilt de gemeente dit probleem en vloeien boetes wél rechtstreeks de gemeentekas in.

Betaald parkeren buiten centrum is een gangbaar model, dat ook in andere Drentse steden wordt toegepast. Zowel in Emmen, Hoogeveen als in Meppel mogen bezoekers hun auto’s vrij of voor een paar euro parkeren in de straten rondom het centrum, tenzij parkeervakken aangemerkt zijn voor vergunninghouders.

‘Vol is vol’

Volgens de gemeente Assen verandert er niets voor de bewoners van de schilwijken, die hun parkeervergunning behouden tegen hetzelfde tarief. Van der Graaf is het daar niet mee eens. ,,Vol is vol. Als iedereen hier thuis is, dan zijn de parkeerplekken al bezet. Laat staan als ook andere mensen hun auto hier parkeren.”

Van der Graaf schreef namens buurtgenoten een brief aan de gemeente waarin hij zijn ongenoegen uitte. Ook bewoners van de Alteveerstraat, verenigd in een straatcommissie, kwamen in het verweer. Zij schrijven onder andere dat Assen met zeven parkeergarages al genoeg parkeergelegenheid heeft: ‘Een woonstraat als de Alteveerstraat is bedoeld voor de bewoners, niet voor mensen die even de stad in willen lopen’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu