Betrouwbaarheid metingen naar kankerverwekkende stof in fabriek AAF in Emmen door advocaten in twijfel getrokken

Er zijn twijfels bij de advocaten van AAF International over metingen die zijn verricht in de luchtfilterfabriek in Emmen naar de kankerverwekkende stof formaldehyde.

Het pand van AAF International Emmen.

Het pand van AAF International Emmen. Foto Archief Marcel Jurian de Jong

Dat is donderdag in de rechtbank in Zwolle bij een pro-formazitting neergelegd door de advocaten die AAF International en twee oud-leidinggevenden bijstaan. Het bedrijf en de twee ex-managers staan terecht voor het blootstellen van tientallen werknemers aan de giftige stof formaldehyde.

Betrouwbaarheid metingen

De advocaten zetten echter vraagtekens bij de betrouwbaarheid van metingen die zijn verricht tussen 2013 en 2017 door Vos Advies. Dat bureau uit Hollandscheveld schreef, overigens in opdracht van AAF International in Emmen, twee rapportages waarin staat dat de meetwaarde van de hoeveelheid formaldehyde in de fabriekshal vele malen te hoog was.

Formaldehyde staat bekend als een stof die kankerverwekkend is voor de mens en is potentieel levensgevaarlijk. De rapportages van Vos Advies staan niet op zichzelf. Bijvoorbeeld in rapporten en analyses uit 1999, 2008 en 2010 werden ook veel te hoge formaldehyde-waarden geregistreerd. Ex-werknemers zeggen ook ziek te zijn geworden door het werken in de fabriek.

AAF International wil weten in hoeverre sprake kan zijn van meetfouten in de rapportages van Vos Advies. ,,Welke methoden zijn gebruikt? Of is er misschien ook kruisbestuiving geweest met andere chemicaliën in de fabriekshal in Emmen?”, zegt raadsman Peter Koops. ,,Hoe gevaarlijk is formaldehyde nu echt? En hoe betrouwbaar zijn de rapporten? Daar willen wij toch antwoord op”, aldus de advocaat van AAF International. Het Openbaar Ministerie is akkoord met deze extra onderzoekswensen.

Volgend jaar inhoudelijke behandeling

Eigenlijk zou de zaak donderdag inhoudelijk worden behandeld, maar door de extra onderzoekswensen staat de inhoudelijke behandeling nu voor 21 januari gepland.

In totaal zijn 215 werknemers van AAF International aangeschreven door het bedrijf. Ze hebben allemaal een aanbod gekregen voor een schadevergoeding van maximaal 3000 euro. AAF International - inmiddels overgenomen door het Japanse miljardenbedrijf Daikin - liet eerder al expliciet weten dat de vergoeding voor de ex-werknemers niet moet worden gezien als een schuldbekentenis.

De rechtbank in Overijssel gaat in gesprek met de veiligheidskundige van Vos Advies en zal hem vragen stellen over de wijze van meten. Die uitkomst wordt weer voorgelegd aan een toxicoloog. Koops: ,,Op die manier kunnen we achterhalen of elke overschrijding van de meetwaarde even gevaarlijk is voor de gezondheid. De toxicoloog moet beoordelen hoe groot de kans nou echt is dat de werknemers gezondheidsschade hebben opgelopen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu